Udruženje vinogradara “Toplica” organizovalo je predavanje na kojoj je direktor Centra za vinogradarstvo i vinarstvo iz Niša Miloš Ristić govorio o novim tehnologijama proizvodnje vina. Na predavanju su bili prisutni vinogradari iz Potočića,Reljinca,Sokolice,Velike Plane,Bresničića i drugih prokupačkih sela.
Predsednik Udruženja vinogradara “Toplica” Slobodan Stanković rekao je da je prokupački kraj nekada bio poznat po vinogradarstvu i proizvodnji vina i da se vinova loza nalazila na površini od skoro 4.500 hektara.
– Bez obzira na sve poteškoće nastojimo da povećamo površine pod vinovom lozom. Dobro je što se iz godine u godinu sve više mladih opredeljuje da se bavi proizvodnjom grožđa i vina i što će je prokupačka opština već poznata po vinogradima i proizvodnji raznih vrsta kvalitetnih vina koji se proizvode u “Topličkim vinogradima” u selu Gojinovac.
Da bi se opstalo na tržištu neophodno je da se promeni tehnologija proizvodnje grožđa i vina,rekao je Ristić.
-Da bi se dobilo kvalitetno vino neophodno je da se urade mnogi poslovi. Bez dobrog i kvalitetnog grožđa,sudova,muljanja,bačvi i skladišnog prostora nema ni kvalitetnog vina,izjavio je direktor Centra za vinogradarstvo i vinarstvo i naglasio da u čitavom lancu proizvodnje vina veliku ulogu ima dizajn i marketing.
On je posebno govorio o razlikama u proizvodnji crnog i belog vina.
Direktor Ristić je podvukao da je u interesu vinogradara da se upišu u vinogradarski registar.
– Vinogradari koji imaju više od 10 ari pod vinovom lozom i koji žele da se bave prometom vina dužni su da se upišu u vinogradarski registar. Dugoročno gledano to je u interu i malih individualnih vinogradara,a ne samo postojećih većih vinogradarskih privatnih firmi,izjavio je on i naglasio da je u Vojvodini i Šumadiji u vinogradarski regiostar upisano skoro 90 odsto vinogradara,a na jugu Srbije oko 15 odsto.
Jedan od učesnika predavanja bio je i Slaviša Maletić,vinogradar iz Velike Plane.
– Nova saznanja u proizvodnji grožđa i vina su neophodna. Bilo bi dobro kada bi ovakvih predavanja bilo više iz razloga što se mnogo toga promenilo u tehnologiji proizvodnje grožđa i vina,izjavio je Maletić koji u svom selu ima zasade vinove loze na površini veće od 1,5 hekatara.