Prigovora i žalbi nije bilo
9. marta 2016.
Najmlađi glumci „Histriona“ spremaju predstavu
11. marta 2016.
Prikaži sve

Uređenjem rečnog korita smanjena opasnost od poplava


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

predsednik%20Miroljub%20Paunovic

Zahvaljujući radovima koje je Opština Prokuplje,u saradnji sa  Javnim vodoprivrednim preduzećem „Srbijavode“ i Vodoprivrednim centrom „Morava“ Niš,izvelala krajem 2015 i početkom ove godine,u  okviru preventivnih mera,  velika količina  vodenih padavina   za sada nije ugrozila vodostaj reke Toplice.

-Trenutno stanje  vodostaja  na reci Toplici je ispod nivoa redovne odbrane od poplava i za sada nema opasnosti od izlivanja rečnog korita Toplice i njenih pritoka. Opštinski štab za vanredne situacije je u punoj privravnosti,kao i sve službe,prvenstveno,Sektor za vanredne situacije,ovlašćene službe   MUP-a,  JKP „Hameum“,Centar za socijalni rad,  Crveni krst i Dom zdravlja ,saopštio je predsednik opštine Prokuplje i komandant Štaba za vanredne situacije,Miroljub Paunović.

vodostaj%20ispod%20nivoa%20redovne%20odbrane%20od%20poplava  poplava%20nema

Prema njegovim rečima,Opština Prokuplje uložila je oko 35 miliona dinara za čišćenje i uređenje manjih reka koje su u kategorizaciji voda drugog reda,kao što su  Kondželjska ,Beloljinska i Bresnička reka. Svi  izvedeni radovi doprineli su da stanje u prokupačkoj opštini,što se tiče opasnosti od poplava,ove godine bude znatno bolje.

-Svakako da je neophodno   još dosta toga uraditi,kako bi se naša opština zaštitila od ovakvih situacija. Izgradnjom zaštitnog bedema izbegla bi se svaka mogućnost izlivanja rečnog korita. U toku je završetak izrade projektne dokumentacije za regulisanje leve obale Toplice prema naselju Garić,Mala Guba ,kao i za regulisanje Stražavačkog potoka na ušću u  Toplicu.    Ovi radovi,koje ćemo realizovati u saradnji sa OEBS-om,potpuno će  zaštiti od poplava  našu opštinu,rekao je predsednik Paunović.

 toplica  toplica1

Prema prognozi meteorologa,očekuju se padavine od 30 do 50 litra po metru kvadratnom,što ukazuje na potrebu praćenja i maksimalne mobilnosti  i angažovanja svih službi.  U slučaju da vodostaj na Toplici i pritokama  počne da raste,obezbeđeno je 50 kubika peska i oko 10.000 plastičnih vreća,kako bi se zaštitilo stanovništvo,objekti i  poljoprivredno zemljište.

Opština Prokuplje je  u aprilskim poplavama 2014. godine pretrpela ogromnu štetu,koja je procenjena na 64 miliona dinara.       

Veličina slova: