Обележена годишњица почетка Топличког устанка
26. фебруара 2015.
Победа за Супер лигу
2. марта 2015.
Прикажи све

Усвојен буџет за 2015. годину


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

                                   budzet1 

Скупштина Општине Прокупље усвојила је Одлуку о буџету за 2015. годину,на основу које укупан буџет,са свим повећањима и смањењима,заједно са средствима из сопствених  извора индиректних корисника износи 1.455.165.858,00 динара,средства која обезбеђују несметано функционисање свих корисника буџета у овој години.

У образложењу Одлуке о буџету  за ову годину,наводи се да    ће смањење расхода код директних и индиректних корисника бити главни задатак локалне власти у наредном периоду. У циљу смањења расхода извршиће се преиспитивање  општинских одлука у погледу статуса појединих буџетских корисника и реструктурирање јавних предузећа. На другој страни,Општина има обавезе за отплату дугова и обавеза насталих у претходном периоду.

 -Оно највредније што заслужује и критику и похвалу је питање како ћемо живети и радити у овој години,а то су материјална средства. Буџет Општине Прокупље је усвојен,оцењен је као домаћински и похваљен од стране опозиционих одборника.По први пут,буџет је транспарентан и јасан за све грађане који  већ од данас могу видети његов нацрт на сајту Општине Прокупље,рекап је председник Скупштине Општине Прокупље Радослав Михајловић.

 О активностима које су претходиле креирању буџета за 2015. годину,говорио је помоћник председника Општине Миодраг Лакићевић.

– Уштеде које смо остварили у  прошлој години,почетни је елемент за  креирање буџета за 2015. годину,као и повећање  локалних пореских прихода,чиме смо добили  око стотину милиона за улагања која нисмо могли да остваримо у претходној години.У том смислу предвидели смо приоритете,као што су изградња водовода у насељу Гарић,што је вишедеценијски проблем,који ћемо решити  најкасније до половине ове године.Што се тиче улагања у завршетак зграде Дома културе,проблем су нерешени имовинско-правни односи,судски процес је у току,надамо се да ће ускоро бити окончан како би објекат добио употребну дозволу  ,што је неопходно за почетак рада ове установе у новој згради,рекао је Миодраг Лакићевић,помоћник председника Општине Прокупље.

Он је такође најавио почетак рада новог обданишта  крајем марта,с обзиром да је објекат добио употребну дозволу,  а ускоро ће бити набављен и део инвентара који недостаје.

              budzet3     budzet2

У току ове године  предвиђена  су средства за откуп моста који је Општини понудило Министарство одбране. Ради се о мосту код Грчког млина ,који је понуђен по веома повољним условима,док би изградња новог много више коштала. Општина је послала сагласност Министарству,тако да ће и овај дугорочни проблем бити решен  током ове године.

Лакићевић је такође истакао да  права која су у буџету зацртана ,  не значи да ће  бити искоришћена уколико то није оправдано,као и да ће сваки динар бити строго контролисан.

-Контролом трошкова у прошлој години успели смо да смањимо трошкове ,пре свега на зараде буџетских корисника  за скоро 50 милиона. У 2015 години идемо у други круг контроле,где ћемо практично сваки рачун контролисати. Буџетска контрола ће ући у све установе,месне заједнице,код свих буџетских корисника,истакао је Лакићевић и додао да у овој години следе реорганизација  предузећа,установа ,нових одлука ,све у циљу смањења трошкова из буџета,како налажу државне институције.

У наставку седнице усвојена је Одлука о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета за 2014. годину,Одлука о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта,Одлука о формирању Буџетског фонда за развој пољопривреде и Одлука о признавању права на једнократну  новчану   помоћ за прворођено дете.

Разматрана су и усвојена Решења о именовању Управних и Надзорних одбора установа у Прокупљу.

 

  

Величина слова: