Škole obeležile đačku slavu
25. januara 2013.
Prijave za bespravnu seču drva
29. januara 2013.
Prikaži sve

Večno duhovno pobratimstvo


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

U prepunoj sali Narodnog muzeja Toplice,u organizaciji Kola srpskih sestara iz Prokuplja,održana je tribina „Nauka Svetoga Save i vera Nikole Tesle“.

– Od osnivanja 1995. godine sastajale smo se na Svetog Savu,organizujući Svetosavski bal,a ove godine po prvi put,shodno situaciji i vremenu u kome živimo,odlučile smo da održimo tribinu. Danas kada obeležavamo Savindan,pomenućemo i drugog velikog Srbina Nikolu Teslu,jer je i on stvarao budućnost Srba,a na Božić ove godine navršilo se 70 godina od kako je preminuo – istakla je predsednica Kola srpskih sestara Gorica Trkulja.

Tim povodom gost naših sugrađana bio je profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Dragiša Bojović.

– Poznavajući nauku Svetoga Save i veru Nikole Tesle,ubeđen sam da je večno njihovo duhovno pobratimstvo u svemiru i ljubav u carstvu Božijem. Obojica su bili zagledani u Sveto pismo,Sava najviše u Jevanđelje,a Tesla u Otkrovenje sv. Jovana Bogoslova. Obojica su tu zagledanost poneli iz detinjstva i zauvek joj ostali posvećeni. Tesla svedoči „Majka me je učila da tražim svu istinu u Bibliji“,dodajući da se neprestano,nekoliko meseci posvetio njenom proučavanju. I mnoge puteve mu je obasjala knjiga nad knjigama. Za Svetog Savu je zapisano da se u detinjstvu učio svetim knjigama,da je kod starijih izazivao divljenje svojim razumom. Okusivši od „znanja božastvenih knjiga“,on ih je kao mladić počeo proučavati,trajno se predajući večnoj nauci – besedio je profesor Bojović.

Odlomcima iz „Nemanjinog zaveštanja“,koje je kazivao Ratko Zečević i pesmama koje su izvele Ana i Milica Radovanović i Ana Mijailović,dopunjen je duhovni značaj ove večeri.

tribina

Veličina slova: