Велика научна журка у Плочнику
19. маја 2016.
Maрија Тимотијевић очарала Прокупчане
23. маја 2016.
Прикажи све

Велика научна журка у Плочнику


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 PLO_NIK%20DECA%20prva

Народни музеј „Топлице“ и  Техничка школа „15. мај“ у Прокупљу,организовали су Велику научну журку која  је у Архео парку „Плочник“ окупила око 300  учесника.

Након добродошлице у неолитско село,које је учесницима пожелела  Јулка Кузмановић – Цветковић археолог,одржано је предавање о неолиту,као и практично показивање израде тканине и предмета од глине,спремања неолитског хлеба,топљење рудеи низ спортских активности,као што је скакање из места у даљ,бацање камена с рамена,прескакање лијане .

PLO_NIK%2010 PLO_NIK%20DECA%201

-Циљ је да се забавимо и на аутентичан начин представимо живот у неолиту.Ово је прва активност у овој сезони Архео парка Плочник,организована у сарадњи са наставником математике Техничке школе „15. мај“,Слађаном Трајковић. Данашње дружење са ученицима и наставницима,као и свима који желе да овај дан проведу у неолиту,трајаће до 22 часа,казала је Јулка Кузмановић –Цветковић . 

У оквиру програма представљена је књига  „Винча-знамење богова“,аутора Ивана Драјзл,одржана су и  научна предавања из области физике,астрономије и археологије.

Гости из Прилепа,ученици СОУ „Орде Чопела“,који су овде по први пут,изразили су велико задовољство што им је омогућено да присуствују  овим несвакидашњим активностима.
-Веома ми је драго што ћемо  се дружити са вршњацима из Прокупља,који су нас срдачно дочекали. Ваш град је веома леп а домаћини су изузетно гостопримиви,рекла је Сара Трајкоски. Христијан  Гаранџов,такође из Прилепа каже да је ово за њега изузетан доживљај.Узбуђен је што ће током дана имати прилику да доживи неолитско доба и да то искуство подели са вршњацима из Србије.

Поред организатора,Народног музеја „Топлице“ и Техничке школе „15. мај“ у Прокупљу,одржавање Велике журке у Плочнику,која је организована у оквиру манифестације „ Десет дана од 10 до 10“,помогли су „Планинка „ Куршумлија,  ШОСО „14. октобар“ Ниш,Пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“ Прокупље и Центар за обуку возача „Смер“ Прокупље.

 

 

 

 

Величина слова: