Амбасадори и министри гости председника Општине
27. фебруара 2017.
Бесплатна подела садница
1. марта 2017.
Прикажи све

Венци на споменик Кости Војиновићу

toplicki%20cuvari%20tradicije toplicki%20cuvari%20teadicije2

Поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка председник Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године пуковник у пензији Љубомир Марковић,  делегације  удружења из Прокупља,Врања,Бојника,Кикинде,Пожаревца,Лепосавића,Блаца,Ужица и других градова у Прокупљу су положили венце на Споменик легендарном хероју Кости Војиновићу и палим жртвама Топличког устанка.

Говорећи о устанку председник Удружења потомака ратника 1912 -1920. године Прокупља Рафајло Јоксимовић истакао је да је устанак у Топлици био једини у поробљеној Европи.

-Злочини  окупатарске војске током Првог светског рата и покушај мобилизације Срба за бугарску војску довели су до народног незадовољства и устанка под вођством легендарних хероја Косте Војиновића и Косте Пећанца. Током устанка убијено је више од 8.700 особа,изјавио је он и подвукао да су бугарски окупатори након крваво угушеног устанка убили близу 20 хиљада људи,жена,стараца и деце.

Он је нагласио да је изузетно значајно што су се у обележавању овог историјског догађаја,поред локалне самоуправе и установа културе,укључила и многобројна министарства Владе Републике Србије.

Делегација прокупачких потомака ратника из Великог рата положила је венце на Спомен обележје у селу Обилић код Бојника,месту где је 22. фебаруара 1917. године донета одлука о подизању устанка. 

Величина слова: