Радови теку по плану
13. фебруара 2017.
Почели радови у воћњацима
17. фебруара 2017.
Прикажи све

Виноградари прославили Светог Трифуна

vinogradari%201

Резидбом првих чокота грожђа данас су прокупачки виноградари обележили Светог Трифуна свог заштитника .

Резидби је у прокупачком насељу Соколица,поред чланова Удружења виноградара Топлица,присуствовао и заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић који је рекао да је Топлица увек била позната по производњи квалитетног грожђа и вина.

– Аутохтона сорта „прокупац“ позната је и ван граница наше земље. Оно што је добро јесте да се у последње време млади све више опредељују за подизање нових засада и у производњи и преради грожђа примењују нове техологије,изјавио је он и додао да Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Општина Пркупље разним подстицајним мерама помажу да се засади под виновом лозом у прокупачком крају прошире.

Овогодишњи домаћин славе Јелена Симоновић подсетила је да је њен отац пуковник Мирослав Симоновић формирао прокупачко удружење виноградара пре 35 година.

– Бити домаћин виноградарске славе је част и велика привилегија. Бављењем  виноградарством  негујем и настављам традицију својих родитеља,истакла је Симоновићева.

По речима председника удружења Слободана Станковића у последњих шест година на територији прокупачке општине подигнуто је близу 180 хектара нових засада винове лозе.

– Добро је што се људи у овом крају све више опредељују за виноградарство,што даје наду да ће се Прокупље и Топлица поново вратити на виноградарску мапу Србије,рекао је он и додао да се средином прошлог века на територији прокупачке општине грожђе производило на површини од пет хиљада хектара.  

 

Величина слова: