Radovi teku po planu
13. februara 2017.
Počeli radovi u voćnjacima
17. februara 2017.
Prikaži sve

Vinogradari proslavili Svetog Trifuna


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

vinogradari%201

Rezidbom prvih čokota grožđa danas su prokupački vinogradari obeležili Svetog Trifuna svog zaštitnika .

Rezidbi je u prokupačkom naselju Sokolica,pored članova Udruženja vinogradara Toplica,prisustvovao i zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović koji je rekao da je Toplica uvek bila poznata po proizvodnji kvalitetnog grožđa i vina.

– Autohtona sorta „prokupac“ poznata je i van granica naše zemlje. Ono što je dobro jeste da se u poslednje vreme mladi sve više opredeljuju za podizanje novih zasada i u proizvodnji i preradi grožđa primenjuju nove tehologije,izjavio je on i dodao da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Opština Prkuplje raznim podsticajnim merama pomažu da se zasadi pod vinovom lozom u prokupačkom kraju prošire.

Ovogodišnji domaćin slave Jelena Simonović podsetila je da je njen otac pukovnik Miroslav Simonović formirao prokupačko udruženje vinogradara pre 35 godina.

– Biti domaćin vinogradarske slave je čast i velika privilegija. Bavljenjem  vinogradarstvom  negujem i nastavljam tradiciju svojih roditelja,istakla je Simonovićeva.

Po rečima predsednika udruženja Slobodana Stankovića u poslednjih šest godina na teritoriji prokupačke opštine podignuto je blizu 180 hektara novih zasada vinove loze.

– Dobro je što se ljudi u ovom kraju sve više opredeljuju za vinogradarstvo,što daje nadu da će se Prokuplje i Toplica ponovo vratiti na vinogradarsku mapu Srbije,rekao je on i dodao da se sredinom prošlog veka na teritoriji prokupačke opštine grožđe proizvodilo na površini od pet hiljada hektara.  

 

Veličina slova: