Zatvoren Prokupački festival kratkog filma
27. aprila 2015.
Prokupački istoričar predstavljao Srbiju u Sofiji
29. aprila 2015.
Prikaži sve

Za sigurnost i zaštitu arhivske građe


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

dir%202%20

Ministarstvo kulture i informisanja ove godine će, prema rečima direktora Istorijskog arhiva Toplica Milana Stojanovića,finansirati tri projekta ove ustanove. Ovo je druga godina zaredom kako resorno ministarstvo finansijski pomaže realizaciju projekata Istorijskog arhiva u Prokuplju.

Reč je o projektima koji će poboljšati dostupnost arhivske građe korisnicima,ali i zaštitu arhivskog materijala u prostorijama ove ustanove.

– „Vodič kroz arhivsku građu arhiva Toplice“ je projekat koji je od resornog ministarstva podržan sa 200 hiljada dinara. On će biti napravljen kao svojevrsni vodič,koji će imati kratku biografiju svakog arhivskog fonda, što će omogućiti lakše snalaženje,rekao je direktor Stojanović.

Bolja bezbednost i sigurnost arhivskog materijala postići će se realizacijom druga dva podržana projekta. Jedan se odnosi na tehničku zaštitu arhivske građe u delu koji podrazumeva izradu sistema za video nadzor u objektu Istorijskog arhiva Toplica,a drugi na tehničku zaštitu arhivske građe u delu  koji se odnosi na zaštitu od požara,za izvođenje stabilnog sistema detekcije i dojave požara.

Direktor Stojanović je naglasio da postoji potreba da se objekat obezbedi video nadzorom,jer se sam Arhiv nalazi van grada,u delu koji nema ulično osvetljenje.

 

Još jedna od važnih potreba je i ugradnja sistema brže detekcije i dojave požara u objektu. Na taj način zaštitićemo i osigurati arhivski materijal i tako sačuvati važna dokumenta,ali i istoriju grada i cele regije,podvukao je Stojanović ističući da je vrednost projekta za dojavu požara 672 hiljade dinara,a za ugradnju video nadzora 220 hiljada dinara. 

Veličina slova: