Пријем за најбоље ученике
25. јуна 2015.
Награђени најбољи ученици
27. јуна 2015.
Прикажи све

Захуктава се берба вишања


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

У вишњарима прокупачке општине свакодневно је све већи број берача вишања,захуктава се кампања бербе која је почела пре десетак дана. Откупљивачи су ове године на почетку бербе понудили 45 динара по килограму,затим је цена ишла до 80 динара,док се тренутна откупна цена креће од 70 до 80 динара.

На укупној површини од 2.085 хектара,овогодишњи род вишње је умањен за 30 – 50%,али је квалитет бољи због високог процента суве материје.

– Више фактора је утицало на то да ове године род вишње буде мањи него прошле године,као неадекватна примена агротехничких мера,прошлогодишње временске непогоде,које су индиректно утицале на смањење рода. Највећу штету роду вишње у Топлици нанела је штеточина жилогриз,против које још увек није пронађена адекватна заштита,изјавила је Наташа Булатовић из Одељења за пољопривреду Општине Прокупље.

С обзиром да је берба недавно почела,вишњари се још увек ослањају на сопствене снаге,али када вишње достигну пуну зрелост биће потребан још већи број берача,које власници вишњара плаћају 20 динара по килограму.

visnja%202014(1)

Величина слова: