Prijem za najbolje učenike
25. juna 2015.
Nagrađeni najbolji učenici
27. juna 2015.
Prikaži sve

Zahuktava se berba višanja


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

U višnjarima prokupačke opštine svakodnevno je sve veći broj berača višanja,zahuktava se kampanja berbe koja je počela pre desetak dana. Otkupljivači su ove godine na početku berbe ponudili 45 dinara po kilogramu,zatim je cena išla do 80 dinara,dok se trenutna otkupna cena kreće od 70 do 80 dinara.

Na ukupnoj površini od 2.085 hektara,ovogodišnji rod višnje je umanjen za 30 – 50%,ali je kvalitet bolji zbog visokog procenta suve materije.

– Više faktora je uticalo na to da ove godine rod višnje bude manji nego prošle godine,kao neadekvatna primena agrotehničkih mera,prošlogodišnje vremenske nepogode,koje su indirektno uticale na smanjenje roda. Najveću štetu rodu višnje u Toplici nanela je štetočina žilogriz,protiv koje još uvek nije pronađena adekvatna zaštita,izjavila je Nataša Bulatović iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Prokuplje.

S obzirom da je berba nedavno počela,višnjari se još uvek oslanjaju na sopstvene snage,ali kada višnje dostignu punu zrelost biće potreban još veći broj berača,koje vlasnici višnjara plaćaju 20 dinara po kilogramu.

visnja%202014(1)

Veličina slova: