Ministar Krkobabić u poseti novoj zadruzi
5. jula 2017.
Obeležen Dan ustanka
7. jula 2017.
Prikaži sve

Završena berba višanja


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

visnje%20999

Berba višanja na području opštine Prokuplje,koja je počela u drugoj polovini juna,je završena.  Na području prokupačke opštine ovo voće nalazi se na površini većoj od 2.000 hektara.

Ovogodišnji rod zbog aprilskog mraza umanjen je u proseku od 30 do 50 odsto. Zbog toga je i otkupna cena bila znatno veća u odnosu na prošlu godinu kada se jedan kilogram višnje plaćao 30 dinara.

 Na početku berbe otkupna cena iznosila je 60,a na kraju  95 dinara za jedan kilogram. Najveći deo ovog voća prokupački voćari prodali su po ceni od 80 dinara. Usluge branje plaćale su se od 20 do 30 dinara.

– Sa otkupnom cenom možemo u potpunosti biti zadovoljni,izjavili su proizvođači višanja i dodali da jedino nisu zadovoljni  velikom razlikom u otkupnim cenama na početku i kraju berbe.

 Zbog slabijeg roda,i proređenih  plodova na mnogim parcelama,bilo je jako otežano branje pa je bilo teško pronaći i berače.

Proizvođači koji su svoju višnju predali direktno u hladnjače,kao i prethodnih,i ove godine  dobili su veću otkupnu cenu.

Veličina slova: