Одржано такмичење у пливању
20. јула 2017.
Завршене овогодишње слaвске свечаности
22. јула 2017.
Прикажи све

Завршена колонија „Божа Илић“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

lbk%201

Јубиларна двадесета ликовна колонија „Божа Илић“  окупила је 20 сликара из наше земље и иностранства. У родном крају великог сликара Боже Илића стварали су сликари из Прокупља,Ниша ,Панчева,Зајечара,Београда,Бања Луке,Македоније,Бугарске и Мексика.

 У лепом и креативном дружењу настао је велики број слика које ће и ове године остати у трајном власништву Народног музеја Топлице.
-За све ове године,а није их мало,настало је око 600 слика које су припале  Музеју. Свака колонија има лепе стваралачке тренутке,а њени учесници су сликањем на њој оставили  траг за будућност. За нашу колонију се чуло и зна широм света и сликари овде радо долазе,јер имају добре услове за сликање,рекао је историчар уметности и руководилац колоније Драган Поповић.
Он је учеснике подсетио на људе који су помогли да се ова манифестација оснује и траје.
lbk%202
 
-Од 1998. године када је колонија одржана први пут,сликама које су остајале у трајном власништву нашем граду,обогаћивала је градску културу на пољу ликовне уметности. Ово је место и време када се сећамо Боже,али и свих оних који су се потрудили да оваква једна значајна манифестација постоји и траје оволико дуго,истакао је Поповић.
Учеснике колоније посетили су заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и већница за културу Милица Ерић. Они су нагласили да ће се локална самоуправа као и досада и убудуће трудити да максимално помогне колонију са именом сликара Боже Илића.
-Сликари који учествују на њој из свих крајева наше земље,али и света проносе глас о нашем граду свуда у свету и чине да се за Прокупље зна по лепом. Поздрављам учеснике ове јубиларне колоније и желим да вас следеће године биде још више,истакао је Пауновић. 
Учесници  колоније „Божа Илић“ посетили су и родну кућу Боже Илића у Житном Потоку,а у знак сећања на лепо и креативно дружење Народни музеј Топлице им је доделио захвалнице.
lbk%203  
Величина слова: