Održano takmičenje u plivanju
20. jula 2017.
Završene ovogodišnje slavske svečanosti
22. jula 2017.
Prikaži sve

Završena kolonija „Boža Ilić“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

lbk%201

Jubilarna dvadeseta likovna kolonija „Boža Ilić“  okupila je 20 slikara iz naše zemlje i inostranstva. U rodnom kraju velikog slikara Bože Ilića stvarali su slikari iz Prokuplja,Niša ,Pančeva,Zaječara,Beograda,Banja Luke,Makedonije,Bugarske i Meksika.

 U lepom i kreativnom druženju nastao je veliki broj slika koje će i ove godine ostati u trajnom vlasništvu Narodnog muzeja Toplice.
-Za sve ove godine,a nije ih malo,nastalo je oko 600 slika koje su pripale  Muzeju. Svaka kolonija ima lepe stvaralačke trenutke,a njeni učesnici su slikanjem na njoj ostavili  trag za budućnost. Za našu koloniju se čulo i zna širom sveta i slikari ovde rado dolaze,jer imaju dobre uslove za slikanje,rekao je istoričar umetnosti i rukovodilac kolonije Dragan Popović.
On je učesnike podsetio na ljude koji su pomogli da se ova manifestacija osnuje i traje.
lbk%202
 
-Od 1998. godine kada je kolonija održana prvi put,slikama koje su ostajale u trajnom vlasništvu našem gradu,obogaćivala je gradsku kulturu na polju likovne umetnosti. Ovo je mesto i vreme kada se sećamo Bože,ali i svih onih koji su se potrudili da ovakva jedna značajna manifestacija postoji i traje ovoliko dugo,istakao je Popović.
Učesnike kolonije posetili su zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i većnica za kulturu Milica Erić. Oni su naglasili da će se lokalna samouprava kao i dosada i ubuduće truditi da maksimalno pomogne koloniju sa imenom slikara Bože Ilića.
-Slikari koji učestvuju na njoj iz svih krajeva naše zemlje,ali i sveta pronose glas o našem gradu svuda u svetu i čine da se za Prokuplje zna po lepom. Pozdravljam učesnike ove jubilarne kolonije i želim da vas sledeće godine bide još više,istakao je Paunović. 
Učesnici  kolonije „Boža Ilić“ posetili su i rodnu kuću Bože Ilića u Žitnom Potoku,a u znak sećanja na lepo i kreativno druženje Narodni muzej Toplice im je dodelio zahvalnice.
lbk%203  
Veličina slova: