Fudbalerima samo bod, ostali uspešni
27. oktobra 2014.
Za brže apotekarske usluge
29. oktobra 2014.
Prikaži sve

Završena Slikarska naseobina u Kondželju

 

     ko-ko%201                    ko-ko%202

Pod okriljem Crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju stvaralo je 10 slikara iz Srbije,u okviru devete Slikarske naseobine koja nosi ime ovog topličkog hrama. I ovogodišnji početak kolonije blagoslovio je vladika niški dr Jovan.

Ono čime se ovaj hram ističe,a protojerej otac Mladen Simić ponosi,jeste što je on jedan od retkih u našoj zemlji koji organizuje dve kolonije godišnje,jednu ikonopisačku u julu,a drugu u oktobru.

-Uvek se trudimo da budemo dobri domaćini,a da to jesmo potvrde nam gosti koji nas posećuju više puta. Tako smo i ove godine imali za goste neke slikare koji su već dolazili u Kondželj i ranije,kaže otac Mladen.

Starešina Crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila Nemanja Simić je izrazio zadovoljstvo što ove manifestacije traju i održavaju se na ovom svetom mestu,a sve u cilju negovanja vere pravoslavne i naše srpske tradicije,kao i vrednosti koje iz njih proističu.

– Kao i svaki put i sada je ovaj sveti hram od umetnika slikara dobio na dar njihova vredna dela,od kojih će neka krasiti konak,a druga će poslužiti za prodaju od koje će biti nastavljeno oslikavanje crkve,istakao je starešina crkve  Simić.

On se zahvalio i Opštini Prokuplje koja pomaže organizovanje ove,ali i ostalih manifestacija čiji je domaćin sveštenstvo Crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila.

Učesnici ove Slikarske naseobine naglašavaju da se ona razlikuje od svih drugih prvo po ambijentu,a onda po gostoprimstvu.

– Ovde morate doći i drugi put,jer vam poziv upućuju i crkva i konak i sva raskošna priroda u njihovom okruženju. Očaravajuće je pod okriljem ove topličke lepotice,koja nadahnjuje svojom lepotom i na izvoru srpske duhovnosti okrepljuje dušu,istakli su slikari.

Budimir Cvetković,Vera Munjas,Boža Milić,Miroslav Stošić,Dunja Ćirić,Olivera Ilić,Dimitrije Savić,Slobodan Radičević,Milorad Ilić i Bratislav Đukić naglašavaju da je Kondželj i u njemu hram Svetih arhangela Mihaila i Gavrila mesto koje treba češće posećivati.

 
Veličina slova: