Обележена годишњица формирања одреда
5. августа 2014.
Већа заштита потрошача
7. августа 2014.
Прикажи све

Завршени жетвени радови


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_9567

Најважнији летњи пољопривредни посао на територији Топличког управног округа је завршен. Реч је о жетви пшенице,тритикале,јечма и овса.

– Жетва пшенице,јечма,тритикале и овса на територији Прокупља,Житорађе,Блаца и Куршумлије завршена је првих августовских дана. Жетвени радови у четири општине Топличког округа обављени су на површини од скоро 13 хиљада хектара,рекао је саветодавац за ратарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Прокупља Миљан Милојић.

Приноси пшенице и других житарица варирали су од општине до општине.

– На поплављеним ораницама,које су се највећим делом налазиле уз реку Топлицу,приноси пшенице износили су од 2.000 до 2.500 килограма по хектару. На ораницама где су примењене све агротехничке и друге мере и где није било поплава приноси су били и до 5.000 килограма по хектару,рекао је Милојић и додао да су временске прилике условиле да квалитет зрна није на задовољавајућем нивоу и да жетвени радови трају више од 30 дана.

Према речима Милојића на ораницама у општини Житорађа које су биле под водом глодари су смањили род и до 20 одсто. Просечан принос тритикале по хектару износио је близу 5.000 килограма,а овса 2.500 килограма.

И на територији прокупачке општине жетва житарица је завршена. Жетва житарица у општини Прокупље обављена је на површини од 3.124 хектара,од којих се 1.753 хектара налази под пшеницом,тритикалом 465,јечмом 685,а под овсом 221 хектар. Просечан принос пшенице на територији општине Прокупље износио је око 4.000,а јечма 5.000 килограма. Зависно од тога да ли се жетва обављала са или без балирања,цена комбајнирања износила је од 11.000 до 14.000 динара.

Величина слова: