Седница СО Прокупље
18. фебруара 2016.
Изложба слика професора из Ниша
22. фебруара 2016.
Прикажи све

Здравство тема Савета Топличког округа


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Cavet%20Blace%201

На другој овогодишњој седници Савета Топличког управног округа,која је одржана у Блацу,анализиран је рад здравствених установа у Топлици,као и сарадња локалних самоуправа са Републичким инспекцијским службама.

Седници,којом је председавао начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић,присуствовали су и председници општина Блаце и Прокупље Иван Бургић и Мирољуб Пауновић,директор Опште болнице “Др Алекса Савић” у Прокупљу др Сњежана Арсић и директор блачког Дома здравља Радољуб Дуњић.

Говорећи о примарној здравственој заштити,Вукадиновић је нагласио да домови здравља у Прокупљу,Куршумлији и Блацу раде без већих потешкоћа,док је стање у Дому здравља у Житорађи најтеже.

– Наслеђени проблеми из претходног периода,недостатак стручног кадра,тешка финансијска ситуација знатно утичу на рад Дома здравља у Житорађи. Да би се унапредио рад домова здравља неопходно је обновити медицинску опрему,покренути рад теренских амбуланти и вршити сталну едукацију медицинског кадра,рекао је Вукадиновић и додао да је у реализацијих ових послова неопходна и помоћ локалних самоуправа.

Према његовим речима,Апотека у Прокупљу је прошле године својим свакодневним радом сврстана међу пет најбољих у Србији. Директорица Опште болнице Др Алекса Савић Сњежана Арсић говорила је о раду онколошких комисија,које су почеле са радом у Прокупљу од прошлог месеца.

Cavet%20Blace%202

– Да бисмо изашли у сусрет најтежим пацијентима у Топлици,који болују од различитих малигних обољења и који су на лекарске комисије ишли у Ниш,од прошлог месеца организовали смо долазак комисија у Прокупље. Месечни трошкови за рад три онколошке комисије,у којима се налазе врхунски стручњаци из нишког Клиничког центра,износили су 167.507,65 динара,изјавила је директорка болнице и додала да ова здравствена установа није у могућности да из сопствених средстава плаћа ове комисије и да им је због тога неопходна помоћ локалних самоуправа.

Она је напоменула да се у прокупачкој онколошкој амбуланти годишње пријави око 200 новорегистрованих онколошких пацијената и да се приближно исти број директно лечи у Нишу.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је нагласио да локалне самоуправе треба да изнађу могућност да се помогне најтежим болесницима који болују од малигних болести.

– Сматрам да је интерес свих топличких општина да онколошке комисије наставе рад у Прокупљу. То је у интересу наших пацијената који болују од најтежих болести. Радом ових комисија смањили бисмо трошкове лечења пацијената и омогућили лакши и бржи долазак до лекара,изјавио је Пауновић и додао да ће се максимално заложити и инсистирати за наставак рада ових комисија у Прокупљу.

И председник блачке Општине сматра да је наопходно ради пацијената да онколошке комисије наставе да раде у Прокупљу. На седници је договорено да се у најкраћем року организује састанак са председницима свих општина Топличког управног округа око начина финансирања онколошких комисија. 

Учесници састанка обишли су и трикотажу IVKO WOMEN”,фирму која запошљава 130 радника. Ова фирма породице Ивковић бави се искључиво производњом женских одевних предмета намењених тржишту Америке,Канаде,Аустралије и Европе.

 

– Текстилна индустрија изузетно је значајна за Србију и Топлицу. Организована у малим и средњим предузећима,ова грана привреде је највећим делом извозно оријентисана за купце из ЕУ и замаља у окружењу,рекао је Вукадиновић и додао да развој ове привредне гране поспешује и развој пољопривреде,односно производњу лана,конопље,вуне и других сировина које се као сировина користе за производњу одевних предмета.   

Trikotaza%20Blace%201  Trikotaza%20Blace%202

Величина слова: