Завршена Зимска школа за пољопривреднике
15. децембра 2014.
Незаборавно путовање за децу из Дневног боравка
17. децембра 2014.
Прикажи све

Жилогриз смањује површине под воћем

  zilogriz

На седници Скупштине општине Прокупље,која је одржана 15. децембра,усвојена је Информација о стању засада коштичавог воћа и предузетим мерама на сузбијању штеточине зване жилогриз.

У овој Информацији,поред осталог,наводи се да се засади вишње на територији општине Прокупље налазе на површини од 2.050 хектара и да су те површине због жилогриза смањене за 35 одсто.

Осим уништених засада процењује се да је ова штеточина присутна на још 30 одсто површина које се налазе под вишњама.

– Од укупне пољопривредне производње у прокупачкој општини,60 одсто је воћарска,односно производња вишње и шљиве,наводи се у Информацији и наглашава да је неопходно предузети хитне мере како би се ова штеточина уништила.

У циљу сузбијања жилогриза,Управа за заштиту биља Министарства пољопривреде и заштите животне средине почетком ове године формирала је стручну групу за праћење и предлагање  мера за спречавање,ширење и сузбијање ове штеточине.

На крају Информације истиче се да прокупачким пољопривредницима недостаје Прогнозно извештајна служба,која би својим радом помогла пољопривредницима да предузму одговарајуће мере у примени агротехничких и заштитних мера ради заштите једногодишњих и вишегодишњих усева.

Величина слова: