NARODNA BIBLIOTEKA “RADE DRAINAC” PROKUPLJE


Narodna biblioteka “Rade Drainac” Prokuplje baštini tradiciju bibliotekarstva u Toplici, odnosno Građanske čitaonice osnovane 1909. godine. Sledeća pojava biblioteke u Prokuplju posle prekida nastalog usled Balkanskog i Prvog svetskog rata je 23. marta 1930. godine kada se otvara Narodna čitaonica sa univerzitetom. Odmah po oslobođenju Prokuplja u Drugom svetskom ratu osniva se Narodna knjižnica i čitaonica u Prokuplju. Biblioteka 1961. postaje matična za opštinu Prokuplje, a 1973. otvara se samostalno Dečje odeljenje. Iste godine Biblioteka dobija i ime Narodna biblioteka “Rade Drainac”.
Narodna biblioteka “Rade Drainac” sada predstavlja organizovanu kulturnu ustanovu sa solidnim kadrovskim potencijalom.
Programska delatnost Biblioteke organizovana je na Odeljenju za odrasle, u Dečjem odeljenju i u dva punkta na seoskom području u Maloj Plani i Žitnom Potoku.
Knjižni fond Biblioteke ima preko 80.000 knjiga.
Posebno je organizovan Zavičajni fond sa blizu 1000 monografskih publikacija, zbirkom serijskih publikacija, fotografijama i drugim vrstama neknjižne građe.
Od 1994. godine Biblioteka je od Ministarstva kulture proglašena za matičnu biblioteku u Topličkom okrugu. Uspešnost u realizaciji matičnih funkcija potvrdili su izveštaji matične službe Narodne biblioteke Srbije.
Prokupačka biblioteka se među prvima prihvatila posla automatizacije bibliotečkog poslovanja. Fond biblioteke se unosi u elektronsku bazu podataka i baza Biblioteke će se uskoro naći u sistemu Virtuelnih biblioteka Srbije.
Postoji poseban fond elektronske knjige (publikacija) i poseban računar dostupan korisnicima.
Kulturno-propagandna delatnost zazuzima značajan deo rada Biblioteke. U Biblioteci su gostovali mnogi istaknuti pisci i naučni radnici: Desanka Maksimović, Matija Bećković, Miodrag Bulatović, Dejan Medaković, Dobrica Ćosić, Ljubomir Simović, David Albahari, Nikola Milošević i mnogi drugi. Biblioteka je i glavni nosilac najznačajnije kulturne manifestacije u Toplici “Drainčevih književnih susreta”.
Stručnim kadrom i fondom Narodna biblioteka “Rade Drainac” predstavlja lidera u kulturi Topličkog okruga. Biblioteka teži da preraste u pravi kulturno-informacioni centar Okruga. Limitirajući faktor je nedostatak prostora i ukoliko se ovaj problem u dogledno vreme reši, Narodna biblioteka “Rade Drainac” postaće respektabilna ustanova koja svojim značajem i potencijalima prevazilazi lokalne okvire i postaje kulturno-prosvetno središte od državnog značaja.

Odeljenje za odrasle
tel.: 027/321-671

Dečje odeljenje
tel.: 027/323-318

Spomen soba
tel.: 027/321-330

w-mail: info@bibliotekaprokuplje.org.rs

web: https://www.bibliotekaprokuplje.org.rs/