Dom zdravlja Prokuplje: Od 152 pregleda mamografom na kancer dojke, kod 14 žena uočene maligne promene
13. septembra 2019.
Fudbal: OFK Topličanin–Vlasina 2:2
16. septembra 2019.
Prikaži sve

Auto–put velika razvojna šansa za Prokuplje i Toplicu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa Evropskom investicionom bankom, potpisala je ugovore o zajmu u vrednosti od 100 miliona evra i pomoći od 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština.

Mihajlović je istakla da se na pripremi projekata izgradnje auto-puta, obzirom na njegovu važnost, radilo tri godine.

Takođe je naglasila da će se sa početkom gradnje auto–puta Niš-Drač veoma brzo krenuti, kao i da je ovaj put važan ne samo za privredni razvoj Srbije i povezivanje građana više okruga, već i zbog političke stabilnosti u regionu, jer pokazuje spremnost i otvorenost Srbije za saradnju sa svim susedima.

-Strateški, ovaj auto-put omogućiće Srbiji izlazak na more i luke, što znači mnogo brže i jeftinije putovanje ljudi i  transport robe, kazala je ministarka Mihajlović.

Budući auto-put od Niša do Merdara biće dug 77 kilometara. Prva deonica, čija gradnja počinje veoma brzo, od Niša do Pločnika duga je 33 kilometra i njena vrednost iznosi 250 miliona evra.

Druga trasa od Pločnika do Merdara, duga je 44 kilometra i košta 570 miliona evra.

Za Prokupčane, najinteresantnija deonica novog auto-puta, koji će povezati Niš i Drač je zaobilaznica oko Prokuplja.

Planom izgradnje, predviđene su i dve petlje, jedna na ulazu u Prokuplje iz pravca Niša, a druga, na izlazu prema Kuršumliji, gde će se graditi Industrijska zona koja će privrednicima našeg kraja zbog blizine auto-puta doneti mnoge transportne pogodnosti.

-Auto-put Niš-Priština, najvećim delom prolaziće kroz Toplicu, što našem kraju pruža veliku razvojnu šansu za privlačenje novih domaćih i stranih investitora, kazao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

-Za Grad Prokuplje, novi auto–put mnogo znači, to je naša najveća razvojna šansa jer nam pruža široke mogućnosti za pokretanje privrede, otvaranje novih fabrika, što znači i zapošljavanje velikog broja novih radnika, kazao je gradonačelnik Simonović.

-Svi će imati velike koristi od  novog auto–puta,  počev od privrednika, trgovaca, vozača i naravno žitelja Prokuplja, kojima je sada magistralni put Niš-Priština prolazio kroz centar grada, podvukao je gradonačelnik Simonović.

Saobraćajna gužva uobičajena je za Prokuplje, zato Prokupčani s nestrpljenjem očekuju početak izgradnje auto-puta i zaobilaznice koja će automobile u tranzitu izmestiti iz grada.

Na trasi auto-puta od Niša do Merdara, nalaze se brojni spomenici kulture i prirodni fenomeni, kao i Prolom i Lukovska banja i Đavolja Varoš, do kojih će sada turisti iz Srbije i Evrope lakše stizati, što je još jedna pogodnost više za razvoj i unapređenje turizma u našem kraju.

Veličina slova: