Завршена санација пута Доња Речица-Рељинац
24. септембра 2019.
Изложба старих лутака одушевила посетиоце Музеја
25. септембра 2019.
Прикажи све

Берба кукуруза увелико траје

Берба кукуруза на ширем подручју града Прокупља, као и на подручју целог Топличког округа увелико траје, а за неких пет, шест дана она ће бити у пуном јеку, казао је данас саветодавац за ратарство Пољопривредно стручне службе у Прокупљу Радован Бјелица.

Према његовим речима, неке раније хибридне сорте (300 и 400) већ су обране, а принос кукуруза у односу на рекордну прошлу годину, када је износио 7-8 тона по хектару, сада  је дупло мањи.

-Овогодишњи принос кукуруза износи 4 до 4,5 тоне по хектару што је слабо, али ако се узму у обзир неповољне временске прилике и незапамћена суша, може се рећи да је род оптималан и задовољавајући, нагласио је Бјелица.

-Срећа је да су ратари, имајући у виду све више сушних година код нас, сејали високохибридне сорте отпорне на недостатак воде у земљишту, па је и сада, после готово месец дана без кише, код неких сорти забележен висок ниво влаге и од 20 одсто у стабљици, објаснио је Бјелица.

Према његовим речима, ратари у топличком крају се много не секирају због умањеног овогодишњег рода кукуруза, јер су као прави домаћини, створили робне резерве складиштећи веће количине прошлогодишњег рода.

Такође је навео да ни што се тиче силаже, ратари неће бити много на губитку јер су сејали сорте кукуруза које одлично подносе сушу.

Према Бјеличиним речима, након бербе, топлички ратари одмах треба да започну припрему земљишта за јесењу сетву, како би се она обавила у оптималном временском року, од 5. октобра до 5. новембра.

-Било би идеално када би одмах након бербе, наишао неки кишни талас, како би се земљиште добро натопило, јер ако се то не догоди, сетва на сувим њивама ће бити узалудна, казао је саветодавац за ратарство ПСС у Прокупљу Радован Бјелица.

Величина слова: