Asfaltiranjem, višestruko rešavanje problema
6. juna 2018.
Sibin Šović predstavio novu knjigu
7. juna 2018.
Prikaži sve

„Bresničićka slatina“ pod zaštitom

Na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije odbornici Skupštine opštine Prokuplje doneli su  Odluku o proglašenju zaštićenog područja „Bresničićka slatina“ kao zaštićeno stanište, koje se nalazi u selu Bresničić i od Prokuplja prema Kuršumliji odaljeno je 13 kilometara.

Na ovom području zabeležen je veliki diverzitet biljnih i životinjskih vrsta, u okviru koga se izdvajaju 70 toksona viših biljaka svrstanih u 25 familija i 54 roda, šest vrsta vodozemaca, sedam vrsta iz klase gmizavaca, kao i 32 vrste ptica.

-Površina prirodnog dobra zaštićenog staništa iznosi 4,23 hektara, od kojih se 1,3  hektara nalazi u državnom vlasništvu. Na ovom području utvrđeno je strogo i kontrolisano korišćenje prirodnog bogatstva, izjavila je rukovodilac Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i građevinarstvo Opštinske uprave Opštine Prokuplje Vesna Živković i dodala da se u drugom stepenu zaštite mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja.

Osnovna vrednost ovog malog slatinastog staništa je ornitofauna, među kojima su neke retke i ugrožene u Srbiji i Evropi i iste predtavljaju osnovnu prirodnu vrednost.

-U Odluci o proglašenju zaštićenog područja tačno i precizno su napisane mere koje treba da se preduzimaju u cilju zaštićenog prirodnog i jedinstvenog dobra, rekla je Živković i naglasila da je ovaj spomenik prirode na upravljanje poveren prokupačkom JKP “Hameum“.

U saradnji sa lokalnom samoupravom JKP „Hameum“ donosi plan upravljanja prirodnim dobrom, usaglašava postojeću prostorno-plansku dokumentaciju sa Prostornim planom Srbije, pravi programe razvoja turizma, obrazovanja i drugih obrazovnih programa u granicama zaštićenog područja i preduzima druge neophodne mere.

Vesna Živković je napomenula da će se sredstva za finansiranje zaštićenog područja obezbediti iz budžeta Opštine Prokuplje, naknade za korišćenje zaštićenog područja, realizacijom programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode, donacija, poklona i pomoći.

Veličina slova: