Санира се заштитни бедем на Топлици код Градског гробља, продубљује се и чисти речно корито
7. јула 2020.
Конкурс за фестивал „Лектирићи ex yu фест“ у току
8. јула 2020.
Прикажи све

Црвени крст помаже на санацији поплављених стамбених објеката у Прокупљу

Запослени у Црвеном крсту  уз помоћ двадесетак волонтера ових дана су ангажовани на чишћењу и санацији поплављених кућа у Прокупљу и околним селима погођеним недавном непогодом .

Према речима секретара Црвеног крста Драгана Суботића до сада је очишћено, исушено и санирано тридесетак кућа у прокупачком насељу Мала Губа и улицама Бошка Југовића , Липарској као и у селима Мала Плана, Конџељ, Беле Воде и Белољин, која су била најтеже погођена полавама .

„Из свих тих кућа и дворишта је избачена вода и очишћен муљ а тамо где је било потребно исушити натопљене зидове прикључили смо сучилице , казао је Суботић.

Он је нагласио да се сушилице према потреби пребацују из једне у другу кућу и да је тренутно у функцији пет таквих машина.

Како је нагласио у овом послу имали су велику помоћ Црвеног крста Србије који им донирао потребна средства за отклањање последица невремена као и неопходну  помоћ  за  становништво погођено поплавама.

Према његовим речима та помоћ састоји се од пумпи за испумпавање воде са средствима за дезинфекцију и хигијенско чишћење кућа, сушилица, више стотина пари  гумених чизама и кишних кабаница и  хигијенских и  пакета са  конзервираном  храном и флашираном водом намењених угроженима.

Како је рекао Суботић поплава је зауставили редовне активности на подели око 400 хунамитарних пакета које је Фондација Ана и Владе Дивац, у сарадњи са Групом 484 и уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке донирала  Прокупљу.

Према његовим речима до сада су пакети са  храном  и средствима за хигијену подељени корисницима туђе неге и помоћи на сеоском подручју а у наредном периоду биће уручени и осталим  корисницима  у граду Прокупљу .

Величина слова: