Oslikavanjem platoa u centru grada obeležena „Dečija nedelja“ u Prokuplju
8. oktobra 2019.
„Otvorena zabavna škola fudbala“ u Prokuplju
8. oktobra 2019.
Prikaži sve

Da selo živi: Zoran Jeremić umesto Nemačke izabrao Jugovac

Zoran Jeremić, domaćin iz Jugovca, godinama unazad bavi se čuvanjem svinja prasilja. Ove godine, 10 svinja, oprasilo je više od 220 prasića. Ovo ugledno domaćinstvo, danas je posetio zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.

-Kao dete, voleo sam da radim u štalama. Nekada smo čuvali i po 10 krava i drugu stoku. Sa prasićima radim skoro 20 godina, izjavio je Jeremić i dodao da sa svojih njiva, obezbeđuje više od 90 odsto potrebne hrane za stoku.

Sve prasiće otkupljuje mu Industrija mesa “Biftek” iz Niša, sa kojom ima dobru poslovnu saradnju već 15 godina.

Da bi obezbedio kvalitetnu i raznovrsnu hranu, on obrađuje blizu 15 hektara zemlja, od toga 3,5 je pod kukuruzom, četiri pod pšenicom, ječmom i tritikalom, a druge površine pod detelinom i drugim ratarskim kulturama.

Da Jeremić na svojim parcelama primenjuje sve potrebne agrotehničke i zaštitne mere, govori podatak da je ove godine prosečan rod kukuruza po hektaru iznosio blizu sedam, a pšenice pet tona, što je iznad proseka na teritoriji Toplice.

Ima svu neophodnu mehanizaciju za rad.

-Roditelji su mi živeli i radili u Nemačkoj. I ja sam mogao tamo da živim. Ipak, izabrao sam svoje rodno selo, sa prelepim brežuljcima, pašnjacima, njivama i voćnjacima. Ovaj moj posao, traži angažovanje tokom cele godine. Za stočara ne postoji praznik, vikend. On mora da radi 24 sata i 365 dana u godini. Bez obzira na ovu činjenicu, izabrao sam ovaj posao, kaže on i dodaje da je, po njegovim saznanjima, ovo prvi put da je neko iz lokalne samouprave posetio neko poljoprivredno gazdinstvo u Jugovcu.

Jeremić ističe da je od velikog značaja to što je ove godine saniran atarski put Jugovac-Gornje Kordince i što je postavljena ulična rasveta.

-Grad Prokuplje raznim merama, kao što je izgradnja i sanacija putne i kanalizacione mreže, organizovanje savetovanja i odlazak na sajmove poljoprivrede, nastoji da pomogne poljoprivrednim proizvođačima. Jedna od mera je dodela podsticajnih, bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara za mnoge oblasti poljoprivrede. Ova sredstva su znatno veća u odnosu na prethodne godine, kada su iznosila tri, pet i sedam miliona dinara. Domaćinstvo Zorana Jeremića je primer koji pokazuje kako od stočarstva može da se opstane na tržištu, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović i pozvao sva registrovana poljoprivredna gazdinstva da se jave na konkurs za dodelu podsticajnih, bespovratnih sredstava, koji traje do 10. novembra ove godine.

Veličina slova: