Модерне пољопривредне машине, добри и квалитетни приноси
20. септембра 2019.
Песма слави уметност
21. септембра 2019.
Прикажи све

„Дани европске баштине“ почињу у уторак

И ове године, Народни музеј Топлице укључио се у манифестацију „Дани европске баштине“. Овогодишњом темом „Уметност и забава“, биће обухваћени различити аспекти наслеђа посвећени уметности и забави, који нам омогућавају да уживамо у културним садржајима, побегнемо из свакодневног живота и пробудимо у себи ствараоце, заштитнике наслеђа и познаваоце уметности.

-Ове године је циљ да се истраже сви аспекти наслеђа, материјалног и нематеријалног, који су повезани са забавом. То је изузетно широка тема која покрива визуелне уметности, биоскоп, циркус, сајмове, плес, прославе, фестивале, игре, читање, музику, фотографију, радио, телевизију, позориште, туризам и спорт. Идеја је да се грађанима омогући да посете и истраже наслеђе концертних дворана, позоришта, биоскопа, да науче све о костимима, инструментима и предметима, који чине део историјског или живог наслеђа, рекла је координатор манифестације „Дани европске баштине“ у Прокупљу Маријана Остојић.

Народни музеј Топлице је за овогодишње „Дане европске баштине“ припремио богат и разноврстан програм, који ће бити отворен у уторак, 24. септембра, изложбом дечијих играчака под називом „Тата купи ми…“

За 25. септембар припремљена је радионица „Магични свет Харија Потера“ Александре Шљивић, из Удружења Ордо Дракониш из Ниша. Она ће, као и радионица „Народна ношња од папира“ учитељица Јелене Бабић и Љиљане Соколовић, бити одржана у Музеју.

За овај дан, за све заинтересоване, припремљена је и играоница „Старе игре за нове генерације“, као и наступ плесне групе „Илузионс денс студио“. Ова плесна група представиће се у Галерији „Божа Илић“, као и Дом ученика средњих школа, који је припремио програм под називом „Топлици с љубављу“, у коме ће деца извести изабране песме и игре.

Радионица Филм клуба у Прокупљу, планирана је за четвртак, а заинтересована публика ће имати прилику да чује о томе како се припрема цртани филм. Хуманитарна акција „Цртамо за Николину“ је један од програма ове манифестације, а састојаће се од цртања портрета и карикатура за помоћ Николини Јосић. Део овог богатог програма јесте и културно-уметнички програм „Примедба о уметности“, који ће се дешавати на платоу Дома културе. И планинари су се одазвали позиву да учествују у овогодишњим „Данима европске баштине“, те ће тако у организацији ПАК „Мосор“ из Ниша бити одржано предавање на тему „Високогорска експедиција на Арарат и Дамаванд“. Предавач је Владислав Ценић.

Улаз за све програме је бесплатан, а у време одржавања манифестације, свакога дана, од 9 до 20 сати, и обилазак сталних музејских поставки са водичима је такође бесплатан.

Величина слова: