Moderne poljoprivredne mašine, dobri i kvalitetni prinosi
20. septembra 2019.
Pesma slavi umetnost
21. septembra 2019.
Prikaži sve

„Dani evropske baštine“ počinju u utorak

I ove godine, Narodni muzej Toplice uključio se u manifestaciju „Dani evropske baštine“. Ovogodišnjom temom „Umetnost i zabava“, biće obuhvaćeni različiti aspekti nasleđa posvećeni umetnosti i zabavi, koji nam omogućavaju da uživamo u kulturnim sadržajima, pobegnemo iz svakodnevnog života i probudimo u sebi stvaraoce, zaštitnike nasleđa i poznavaoce umetnosti.

-Ove godine je cilj da se istraže svi aspekti nasleđa, materijalnog i nematerijalnog, koji su povezani sa zabavom. To je izuzetno široka tema koja pokriva vizuelne umetnosti, bioskop, cirkus, sajmove, ples, proslave, festivale, igre, čitanje, muziku, fotografiju, radio, televiziju, pozorište, turizam i sport. Ideja je da se građanima omogući da posete i istraže nasleđe koncertnih dvorana, pozorišta, bioskopa, da nauče sve o kostimima, instrumentima i predmetima, koji čine deo istorijskog ili živog nasleđa, rekla je koordinator manifestacije „Dani evropske baštine“ u Prokuplju Marijana Ostojić.

Narodni muzej Toplice je za ovogodišnje „Dane evropske baštine“ pripremio bogat i raznovrstan program, koji će biti otvoren u utorak, 24. septembra, izložbom dečijih igračaka pod nazivom „Tata kupi mi…“

Za 25. septembar pripremljena je radionica „Magični svet Harija Potera“ Aleksandre Šljivić, iz Udruženja Ordo Drakoniš iz Niša. Ona će, kao i radionica „Narodna nošnja od papira“ učiteljica Jelene Babić i Ljiljane Sokolović, biti održana u Muzeju.

Za ovaj dan, za sve zainteresovane, pripremljena je i igraonica „Stare igre za nove generacije“, kao i nastup plesne grupe „Iluzions dens studio“. Ova plesna grupa predstaviće se u Galeriji „Boža Ilić“, kao i Dom učenika srednjih škola, koji je pripremio program pod nazivom „Toplici s ljubavlju“, u kome će deca izvesti izabrane pesme i igre.

Radionica Film kluba u Prokuplju, planirana je za četvrtak, a zainteresovana publika će imati priliku da čuje o tome kako se priprema crtani film. Humanitarna akcija „Crtamo za Nikolinu“ je jedan od programa ove manifestacije, a sastojaće se od crtanja portreta i karikatura za pomoć Nikolini Josić. Deo ovog bogatog programa jeste i kulturno-umetnički program „Primedba o umetnosti“, koji će se dešavati na platou Doma kulture. I planinari su se odazvali pozivu da učestvuju u ovogodišnjim „Danima evropske baštine“, te će tako u organizaciji PAK „Mosor“ iz Niša biti održano predavanje na temu „Visokogorska ekspedicija na Ararat i Damavand“. Predavač je Vladislav Cenić.

Ulaz za sve programe je besplatan, a u vreme održavanja manifestacije, svakoga dana, od 9 do 20 sati, i obilazak stalnih muzejskih postavki sa vodičima je takođe besplatan.

Veličina slova: