Prvaci iz Tatkove škole gosti Gradske kuće u Prokuplju
9. oktobra 2019.
Obeležen 9. oktobar, Dan oslobođenja Prokuplja
9. oktobra 2019.
Prikaži sve

Decenija trajanja muzejskih radionica i igraonica

Narodni muzej Toplice, ove godine obeležava 10 godina organizovanja različitih, sadržajno veoma bogatih radionica i igraonica, koje sprovodi u saradnji sa prokupačkim osnovnim i srednjim školama.

-Deset godina je prošlo kako smo prvacima podelili prve godišnje ulaznice za program u Muzeju. To se dogodilo u okviru „Dečije nedelje“. Raduje decu kad dobiju nešto će da koriste dugo i čime će moći da vide i upoznaju različite stvari o kojima možda ništa dotad nisu znala. Mnogo se interesantnih priča sa decom ispričalo ovde kod nas, kaže muzejski vodič Marijana Ostojić, koja je osmilila ovaj način učenja i druženja sa decom kroz praktične časove u ovoj ustanovi kulture.

Ona ističe da mališani organizovano, sa svojim učiteljima i nastavnicima, dođu u Muzej da čuju o nekim važnim stvarima i datumima vezanim za naš grad i Toplicu, ali da vrlo rado i oni sami ispričaju ono što već znaju.

-Sa najmlađima smo crtali, pa onda bojili. Učili o dinosaurusima, tkali, pravili čestitke. Njihovom prodajom smo svake godine, pred novogodišnje praznike, pomagali detetu iz neke prokupačke škole, kome je pomoć bila najpotrebnija. Sve smo radili redom i u skladu sa nastavnim programom. Uvodili smo ih kroz igraonice u neke praktične stvari o kojima su učili u školi na časovima. Ovde smo imali neke druge časove, praktične, gde su mogli i da vide ono o čemu su nešto već naučili. Sa starijima, odnosno srednjoškolcima je bilo drugačije. Oni su redovno spremali javne časove na različite teme, u kojima smo im mi vrlo često pomagali, naglasila je Ostojić.

Ona je ispričala da je sama šetnja do Hisara sa decom svaki put drugačija, ali da uvek predstavlja neko novo iskustvo i novu priču.

-Lep je osećaj kada možete da prenesete neke nove stvari o kojima nisu učili ni mnogo toga znali. Naš cilj, prilikom organizovanja ovakvih radionica i igraonica, jeste da deca saznaju i nauče o nekim vrednostima, koje ima samo njihov rodni grad, istakla je Ostojić.

Kako navodi, uvek se vodilo računa o tome da se časovi koje deca imaju u Muzeju, prilagode nastavnom planu i programu, pa su se dešavale u hodu i promene, kako bi se prilagodili onome što uče na redovnoj nastavi.

Ove i ovakve radionice i igraonice koje Narodni muzej Toplice, u saradnji sa prokupačkim osnovnim školama, organizuje dugi niz godina, pokazale su se kao veoma dobre, jer su deca mnogo toga kroz njih naučila.

-Za jednu deceniju trajanja ovakvog načina učenja, prošlo je na hiljade dece iz osnovnih i srednjih škola, s ponosom ističu u Muzeju, a o tome svedoče i pisani podaci kroz godišnje izveštaje, koje zaposleni u ovoj ustanovi pažljivo i odgovorno beleže.

Veličina slova: