Прва платна младих уметника на ликовној радионици
19. јула 2019.
Представници Града Прокупља посетили сликаре на Белом Камену
19. јула 2019.
Прикажи све

„Духовни разговори“ у склопу обележавања градске славе

У оквиру обележавања градске славе Свети Прокопије, у Народном музеју Топлице у Прокупљу одржани су „Духовни разговори“ на којима је отац Јован Миленковић, ректор Богословије у Сремским Карловцима, говорио на тему „Појам мучеништва у хришћанству кроз историју“.

Најпре је све присутне, у препуној сали Народног музеја, поздравио старешина цркве Свети Прокопије отац Никола Илић, захваливши се уваженом госту на времену и пажњи које је посветио обележавању најзначајнијег датума за Прокупчане.

Он је подсетио да је Карловачка Богословија најстарија црквена  школа  у Србији, оформљена  1794. године, као брана од ислама и упориште хришћанства, у којој су се српски ђаци школовали и васпитавали у духу хришћанства.

Говорећи о појму великомучеништва као хришћанском „етосу“, отац Јован Миленковић је нагласио да је мучеништво један од првих симбола и основни постулат на коме је настала хришћанска вера.

-За великомучеништво се знало и пре Христа и његовог највећег мученичког страдања на крсту, казао је Миленковић и нагласио да се кроз појам жртвовања за веру, за друге, за колективно спасење, човек на најбољи начин приближава и сједињује са Богом.

-Сви хришћански храмови и манастири у Србији, сазидани су на моштима страдалника, на крви великомученика и на њиховим гробовима, казао је Миленковић и истакао да је црква Светог Прокопија прави пример како су кроз историју настајали хришћански сакрални објекти.

-Појам мучеништва, као основ хришћанства, део је живота сваког хришћанина, рекао је отац Јован Миленковић.

Он је нагласио да је у последњих 100 година, српски народ постао народ мученика, због страдања и ратне патње, почев од албанске Голготе српских војника у Првом светском рату, па до логора Јасеновац у Другом светском рату.

Овом приликом, отац Јован Миленковић је одао признање локалној самоуправи у Прокупљу, која на овако примерен и величанствен начин обележава градску славу Свети Прокопије.

„Духовним разговорима“ присуствовала је и члан Градског већа за културу Милица Ерић.

Величина слова: