Prva platna mladih umetnika na likovnoj radionici
19. jula 2019.
Predstavnici Grada Prokuplja posetili slikare na Belom Kamenu
19. jula 2019.
Prikaži sve

„Duhovni razgovori“ u sklopu obeležavanja gradske slave

U okviru obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju održani su „Duhovni razgovori“ na kojima je otac Jovan Milenković, rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, govorio na temu „Pojam mučeništva u hrišćanstvu kroz istoriju“.

Najpre je sve prisutne, u prepunoj sali Narodnog muzeja, pozdravio starešina crkve Sveti Prokopije otac Nikola Ilić, zahvalivši se uvaženom gostu na vremenu i pažnji koje je posvetio obeležavanju najznačajnijeg datuma za Prokupčane.

On je podsetio da je Karlovačka Bogoslovija najstarija crkvena  škola  u Srbiji, oformljena  1794. godine, kao brana od islama i uporište hrišćanstva, u kojoj su se srpski đaci školovali i vaspitavali u duhu hrišćanstva.

Govoreći o pojmu velikomučeništva kao hrišćanskom „etosu“, otac Jovan Milenković je naglasio da je mučeništvo jedan od prvih simbola i osnovni postulat na kome je nastala hrišćanska vera.

-Za velikomučeništvo se znalo i pre Hrista i njegovog najvećeg mučeničkog stradanja na krstu, kazao je Milenković i naglasio da se kroz pojam žrtvovanja za veru, za druge, za kolektivno spasenje, čovek na najbolji način približava i sjedinjuje sa Bogom.

-Svi hrišćanski hramovi i manastiri u Srbiji, sazidani su na moštima stradalnika, na krvi velikomučenika i na njihovim grobovima, kazao je Milenković i istakao da je crkva Svetog Prokopija pravi primer kako su kroz istoriju nastajali hrišćanski sakralni objekti.

-Pojam mučeništva, kao osnov hrišćanstva, deo je života svakog hrišćanina, rekao je otac Jovan Milenković.

On je naglasio da je u poslednjih 100 godina, srpski narod postao narod mučenika, zbog stradanja i ratne patnje, počev od albanske Golgote srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, pa do logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Ovom prilikom, otac Jovan Milenković je odao priznanje lokalnoj samoupravi u Prokuplju, koja na ovako primeren i veličanstven način obeležava gradsku slavu Sveti Prokopije.

„Duhovnim razgovorima“ prisustvovala je i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

Veličina slova: