У Прокупљу обележен Светски дан потрошача
15. марта 2018.
Председник Вучић сутра у Прокупљу
15. марта 2018.
Прикажи све

Едукација произвођача воћа и меда

Данас је на Високој пољопривредно-прехрамбеној школи струковних студија ( ВППШ ) у Прокупљу одржано  пето по реду Саветовање пчелара и воћара које је окупило  пољопривредне произвођаче из ових области са подручја прокупачке општине.

Организатори су били Општина Прокупље, ВППШ, Удружење пчелара „ Пчелица“ из Прокупља као и Регионална асоцијација пчеларских организација југоисточне Србије ((РАПОЈС) из Ниша.

-На овом саветовању пољопривредници, пчелари и воћари, могли су да се упознају са новим сазнањима и новим технологијама у гајењу воћа и пчела, које се примењују у развијеним европским земљама. Применом ових сазнања повећава се принос и квалитет меда и воћа, а самим тим је и већа економска добит, изјавио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и нагласио да локална самоуправа, у складу са својим финансијским могућностима, на разне начине помаже развој пољопривреде на својој територији.

Он је истакао да претходне две године, због временских (не) прилика, нису биле наклоњене пчеларима и воћарима.

-Пољопривредницима прокупачке општине желим добар и берићетан овогодишњи род и добре откупне цене, поручио је на крају свог излагања Пауновић.

Председник РАПОЈС Властимир Спасић нагласио је да је на почетку вегетације наопходна већа и садржајнија комуникација између пчелара и воћара јер су пчеле најбољи еколошки опрашивачи воћа па је сарадња међу произвиђачима добродошла на обострану корист.

-Тамо где нема пчела род воћа и његов квалитет је увек слаб, нагласио је Спасић и додао да због тога пчелињаке треба градити у близини воћњака.

Председник прокупачког удружења пчелара „Пчелица“  Вукић Јоксимовић је напоменуо  да се сталном едукацијом пчелара сигурно унапређује производња меда и пчелињих производа.

Др Горан Јефтић, научни сарадник Института за крмно биље из Крушевца говорио је о „Динамици развоја пчелињих заједница у функцији већих приноса и опрашивања воћа“. О „Правилној употреби пестицида у циљу заштите пчела као опрашивача“ говорио је др Милић Војиновић, шеф студијског програма заштите биља на ВППШ.

Председник Одбора за заштиту пчела Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Милош Богдановић одржао је предавање на тему „СПОС у борби против тровања пчела“, а председник РАПОЈС-а  Властимир Спасић на тему „Ефикасно сузбијање варое регистрованим и дозвољеним препаратима са циљем очувања изворног квалитета пчелињих производа“.

Учесници саветовања обишли су и Пчеларску задругу „ Bee Cooper“ у мерошинском селу Девча.

Најбољим  пчеларима из Прокупља, Књажевца, Ниша, Сврљига, Сурдулице, Власотинца и Мерошине РАПОЈС је данас доделила признање „Меморандум Благодарности“.

 

Величина слова: