Гимназија у Прокупљу добила нову спортску опрему
11. марта 2019.
Фудбалери Топличанина положили испит из хуманости
12. марта 2019.
Прикажи све

Еколози Ћићкове школе чувају природу

На основу извештаја Европске агенције за животну средину, у протеклој, 2018. години, најзагађенији ваздух са честицама прашине био је на Балкану, и то на подручју Косова и Метохије, централне Србије, као и у Македонији, Бугарској и Мађарској.

Међу стварима које треба променити, како би се побољшао квалитет ваздуха, воде и земљишта и смањило еко загађење на овом простору, наводе се и бројне мере које се тичу углавном издувних гасова у друмском саобраћају, који, према светским стандардима, у економски развијеним земљама представљају и највеће загађиваче.

-У Топлици, која је богата шумама и зеленилом, још увек нема опасности од таквог загађења, али се мора радити на еко култури и поправљању лошег понашања људи, као загађивача, ако се жели очувати чистота природе, истичу еколози.

Еколошка секција Основне школе “Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу, активно се бави истраживањем природе и начинима како је сачувати од перманентног загађења.

-Наша секција ради у два аспекта, један је везан за рад наших школских радионица, а други искључиво за боравак у природи, казао је шеф Еколошке секције, професор биологије Дејан Живковић.

-У оквиру тих радионица, имамо сталне активности везане за природу и израду разних употребних предмета и украсних фигура од природних материјала, дрвета, камена и глине, истиче Живковић.

Еколози ове Школе, приликом честих боравака у природи, прикупљају лековито и миришљаво биље, које касније пакују у украсне кесице и продају, а од прикупљених средстава купују потребна учила или улажу у реновирање учионица.

-Најважнија наша активност је рад на едукацији ученика, у циљу развијања еколошке свести у потреби очувања здраве природне околине, каже Живковић.

Према његовим речима, деца, током боравка у природи, на основу биолошких индикатора, испитују загађеност природе.

-Када се ради о еко систему шума и ливада у окружењу, имамо лоша искуства са понашањем људи у природи, истиче Живковић.

Он објашњава да су се у природи, млади еколози често сретали са стварима које је угрожавају, као што су дивље депоније и бесправна сеча шума.

-Како бисмо заштитили природу, тамо где посумњамо на загађење, узимамо узорке воде и земљишта и шаљемо на анализу у Институт за јавно здравље Ниш, подвлачи Живковић.

Према његовим речима, током таквих анализа, често се деси да добију званичну потврду о загађивачима, па чак и о присуству тешких метала у води.

Чланови Еколошке секције имају добру сарадњу са Планинарско–скијашким друштвом Топлица и захваљујући томе, најмлађи еколози имају прилику да пешаче и упознају и друге, до сада за њих неистражене, пределе топличког краја.

Еколози Ћићкове школе, ове године ће бити домаћини представницима 30 школа из целе Србије, учесницима Републичке смотре ученичких задруга, која ће се одржати у Прокупљу 19. маја.

Величина слова: