Gimnazija u Prokuplju dobila novu sportsku opremu
11. marta 2019.
Fudbaleri Topličanina položili ispit iz humanosti
12. marta 2019.
Prikaži sve

Ekolozi Ćićkove škole čuvaju prirodu

Na osnovu izveštaja Evropske agencije za životnu sredinu, u protekloj, 2018. godini, najzagađeniji vazduh sa česticama prašine bio je na Balkanu, i to na području Kosova i Metohije, centralne Srbije, kao i u Makedoniji, Bugarskoj i Mađarskoj.

Među stvarima koje treba promeniti, kako bi se poboljšao kvalitet vazduha, vode i zemljišta i smanjilo eko zagađenje na ovom prostoru, navode se i brojne mere koje se tiču uglavnom izduvnih gasova u drumskom saobraćaju, koji, prema svetskim standardima, u ekonomski razvijenim zemljama predstavljaju i najveće zagađivače.

-U Toplici, koja je bogata šumama i zelenilom, još uvek nema opasnosti od takvog zagađenja, ali se mora raditi na eko kulturi i popravljanju lošeg ponašanja ljudi, kao zagađivača, ako se želi očuvati čistota prirode, ističu ekolozi.

Ekološka sekcija Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju, aktivno se bavi istraživanjem prirode i načinima kako je sačuvati od permanentnog zagađenja.

-Naša sekcija radi u dva aspekta, jedan je vezan za rad naših školskih radionica, a drugi isključivo za boravak u prirodi, kazao je šef Ekološke sekcije, profesor biologije Dejan Živković.

-U okviru tih radionica, imamo stalne aktivnosti vezane za prirodu i izradu raznih upotrebnih predmeta i ukrasnih figura od prirodnih materijala, drveta, kamena i gline, ističe Živković.

Ekolozi ove Škole, prilikom čestih boravaka u prirodi, prikupljaju lekovito i mirišljavo bilje, koje kasnije pakuju u ukrasne kesice i prodaju, a od prikupljenih sredstava kupuju potrebna učila ili ulažu u renoviranje učionica.

-Najvažnija naša aktivnost je rad na edukaciji učenika, u cilju razvijanja ekološke svesti u potrebi očuvanja zdrave prirodne okoline, kaže Živković.

Prema njegovim rečima, deca, tokom boravka u prirodi, na osnovu bioloških indikatora, ispituju zagađenost prirode.

-Kada se radi o eko sistemu šuma i livada u okruženju, imamo loša iskustva sa ponašanjem ljudi u prirodi, ističe Živković.

On objašnjava da su se u prirodi, mladi ekolozi često sretali sa stvarima koje je ugrožavaju, kao što su divlje deponije i bespravna seča šuma.

-Kako bismo zaštitili prirodu, tamo gde posumnjamo na zagađenje, uzimamo uzorke vode i zemljišta i šaljemo na analizu u Institut za javno zdravlje Niš, podvlači Živković.

Prema njegovim rečima, tokom takvih analiza, često se desi da dobiju zvaničnu potvrdu o zagađivačima, pa čak i o prisustvu teških metala u vodi.

Članovi Ekološke sekcije imaju dobru saradnju sa Planinarsko–skijaškim društvom Toplica i zahvaljujući tome, najmlađi ekolozi imaju priliku da pešače i upoznaju i druge, do sada za njih neistražene, predele topličkog kraja.

Ekolozi Ćićkove škole, ove godine će biti domaćini predstavnicima 30 škola iz cele Srbije, učesnicima Republičke smotre učeničkih zadruga, koja će se održati u Prokuplju 19. maja.

Veličina slova: