Стихови за Драинца
29. августа 2018.
Становање највећи проблем Рома
29. августа 2018.
Прикажи све

Гостољубивост на сваком кораку

Професорица клавира Лаура Маестрелло и професорица гитаре Флавија Пассерини из Вероне у Италији већ неколико дана бораве у Дневном боравку за децу и омладину ометену у развоју у Водицама код Прокупља. Основни циљ њиховог доласка је рад на музичким инструментима са корисницима установе.

-Значај ове посете је тај што музичка терапија представља скуп метода у којима звук служи као основно средство комуникације са корисницима. На овај начин стимулишемо психофизички и духовни развој деце ометене у развоју у Дневном боравку, изјавила је дефектолог Ивана Угреновић.

Лаура Маестрелло је први пут у Србији дошла пре седам година. У последње четири године током лета по две седмице борави у Прокупљу.

-Оно што сам видела у вашој земљи, Прокупљу и његовој околини ме је одушевило. Са децом ометеном у развоју радим више година. Услови које корисници имају у Водицама, знање и ангажовање стручних сарадника, мотивација деце да уче је на изузетном нивоу, изјавила је она и нагласила да оно што ју је највише инпресионирало је гостољубивост свих становника Прокупља.

Сектетар Удружења оболелих од мишићних и неуромишићних болести Топличког округа Драгослав Петровић напомиње да је ова међународна сарадња од обостране користи.

-Стручни сарадници установе два пута су боравили у Верони и упознали се са условима боравка и садржајем рада у социјалним установама у Италији. Осим реализације одређених пројеката која се спроводе са децом, наше госте упознајемо и са значајним историјским и културним знаменитостима Прокупља и другим општинама Топличког управног округа. Професорице из Италије посетиле су Археолошки парк у Плочнику, одмаралиште на Белом Камену, Гребац, као и споменик природе Ђавољу Варош, изјавио је Петровић и подвукао да се током ових сусрета размењују искуства о раду установа у којима бораве деца ометена у развоју.

Величина слова: