Na Prokopovdanskoj akademiji uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
21. jula 2019.
Fudbalskom klubu Topličanin od Kočevja sportska oprema
21. jula 2019.
Prikaži sve

Gradska slava otpočela liturgijom i rezanjem slavskog kolača

Svečano obeležavanje gradske slave, počelo je služenjem slavske liturgije u crkvi Svetog Prokopija i rezanjem slavskog kolača.
Liturgiju, koju su veličanstvenim glasovima pratili članovi Crkvenog hora Sveti Prokopije, služio je vladika niški Arsenije sa sveštenstvom topličkim, a prisustvovao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, članovi Gradskog veća, predsednik Skupštine Grada Dejan Lazić, načelnik Gradske uprave Nikola Koprivica, uvaženi gosti, predstavnici grčkog grada Seresa, gosti iz prijateljskog grada Epona u Francuskoj i pobratimljenog slovenačkog grada Kočevja, kao i mnoštvo građana Prokuplja.


Vladika Arsenije je nakon liturgije u crkvi, Prokupčanima čestitao slavu grada i u svom obraćanju u čast Svetog Prokopija, na čijim moštima je sagrađena crkva u Prokuplju, podsetio na Hristovo stradanje i stradanje svetih velikomučenika, koji su sledeći Hristov primer, položili svoje živote za veru i spasenje ljudskog roda.
-Hristovo stradanje bilo je putokaz vernicima da ga slede, da se ne boje ni muka ovozemaljskih, ni smrti, jer je on svojom žrtvom okajao sve grehe čovečanstva i obezbedio im večni život kroz veru u Boga, kazao je vladika Arsenije.
-Mučeništvo i stradanje nije nešto čemu treba težiti, ali ako ono nenadano dođe i zadesi nas, ne treba se zbog toga obeshrabriti i izgubiti veru, jer to je zapravo božanski znak da ćemo se kroz muke i stradanje koje nam je namenjeno, najpre približiti Bogu i zaslužiti večni život, dodao je vladika Arsenije.
Nakon liturgije, vladika Arsenije je zajedno sa gradonačelnikom Prokuplja Aleksandrom Simonovićem i domaćinom ovogodišnje slave Aleksandrom Milanovićem, presekao slavski kolač i predao slavu budućem domaćinu, načelniku Gradske uprave Nikoli Koprivici.

Veličina slova: