На Прокоповданској академији уручене награде овогодишњим лауреатима
21. јула 2019.
Фудбалском клубу Топличанин од Кочевја спортска опрема
21. јула 2019.
Прикажи све

Градска слава отпочела литургијом и резањем славског колача

Свечано обележавање градске славе, почело је служењем славске литургије у цркви Светог Прокопија и резањем славског колача.
Литургију, коју су величанственим гласовима пратили чланови Црквеног хора Свети Прокопије, служио је владика нишки Арсеније са свештенством топличким, а присуствовао је градоначелник Прокупља Александар Симоновић, чланови Градског већа, председник Скупштине Града Дејан Лазић, начелник Градске управе Никола Копривица, уважени гости, представници грчког града Сереса, гости из пријатељског града Епона у Француској и побратимљеног словеначког града Кочевја, као и мноштво грађана Прокупља.


Владика Арсеније је након литургије у цркви, Прокупчанима честитао славу града и у свом обраћању у част Светог Прокопија, на чијим моштима је саграђена црква у Прокупљу, подсетио на Христово страдање и страдање светих великомученика, који су следећи Христов пример, положили своје животе за веру и спасење људског рода.
-Христово страдање било је путоказ верницима да га следе, да се не боје ни мука овоземаљских, ни смрти, јер је он својом жртвом окајао све грехе човечанства и обезбедио им вечни живот кроз веру у Бога, казао је владика Арсеније.
-Мучеништво и страдање није нешто чему треба тежити, али ако оно ненадано дође и задеси нас, не треба се због тога обесхрабрити и изгубити веру, јер то је заправо божански знак да ћемо се кроз муке и страдање које нам је намењено, најпре приближити Богу и заслужити вечни живот, додао је владика Арсеније.
Након литургије, владика Арсеније је заједно са градоначелником Прокупља Александром Симоновићем и домаћином овогодишње славе Александром Милановићем, пресекао славски колач и предао славу будућем домаћину, начелнику Градске управе Николи Копривици.

Величина слова: