Ниво воде у Бресници гарантује уредно водоснабдевање Прокупља
27. фебруара 2020.
НАЈАВА ЗА МЕДИЈЕ ЗА 28.2.2020. – ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА ПРОКУПЉА
27. фебруара 2020.
Прикажи све

„Ходочашће на Крф“ пред прокупачком публиком

Промоцијом књиге „Ходочашће на Крф“ Љубомира Сарамандића, синоћ је у Народном музеју Топлице, завршено обележавање 103. годишњице Топличког устанка.

Говорећи присутној публици о својој књизи, Сарамандић је најпре рекао да је имао прилику и част да готово три године борави у Српској кући на Крфу и да је његова књига настала на трагу његове трансформације од српског туристе у поклоника.

-Приликом писања, покушао сам да следим питања, сугестије, записане утиске, а изнад свега понос и патриотизам, исказан код свих посетилаца. Трудио сам се, исто тако, да у данашњем Крфу препознам што више сведочанстава о боравку Срба на острву од 1916. до 1918. године. Тај задатак ми је био олакшан због изузетне бриге са којом Крфљани чувају стари град. Када би се данас снимао филм о боравку Срба на Крфу, не би било потребно правити много кулиса-цео град је импресиван сведок српске историје, истакао је аутор књиге „Ходочашће на Крф“, која је изазвала велику пажњу Прокупчана.

Он је овом приликом истакао, да се на много начина може проучавати судбина српске војске и цивила, временски омеђена напуштањем албанског тла и даљом евакуацијом на Солунски фронт.

-Разноврсна сведочанства пружају прилику за војну, политичку, културну, социолошку, економску и другу анализу битисања једног народа, принудно измештеног са свог тла. Светска историја ратовања сличан пример није забележила, што проучавање чини сложенијим, али и изазовнијим. У мноштву материјалних трагова, које су Срби оставили о свом боравку на Крфу, покушао сам да проникнем у нешто сасвим нематеријално-стање духа српског војника, официра, цивила. Резултат тог покушаја је књига која је пред читаоцем, нагласио је Сарамандић.

-Најтежа победа српског војника у Првом светском рату, победа исцрпљеног тела над болешћу, чисте свести над морем преживљеног и виђеног-победа над самим собом-извојевана је у тренуцима када није било ратних дејстава. Ова победа овековечила је Крф, као колевку виталности нашег народа, закључио је аутор књиге „Ходочашће на Крф“ Љубомир Сарамандић.

Величина слова: