Велико интересовање за показни тренинг Вање Грбића
4. јуна 2018.
Гусле су српска читанка и историја
4. јуна 2018.
Прикажи све

Концерт награђених ученика Музичке школе

Њихово друго име је таленат, рад и награде. Прошле године 34, ове 43 награде и четири похвале. Реч је наравно о ученицима Музичке школе “Корнелије Станковић“, која овакве успехе постиже већ дуги низ година, радећи са својим ученицима у подстанарским условима, јер нема своју зграду.

Величанствено је било на заједничком концерту ових талнетованих и вредних ђака, који су за свој велики рад и учење, награђени на такмичењима на којима су наступали чиром Србије.На крају сваке школске године, на велико задовољство својих суграђана они свирају управо за њих. Тада сви љубитељи класичне музике на једном месту могу да уживају у композицијама, које иначе  ретко где могу да чују. На овом концерту у извођењу награђених ученика  слушали смо Клода Дебисија, Баха, Бургмилера, Исидора Бајића, Кабалевског, „Мазурку“ Наполеона Косту, „Етиду“, Карла Чернија, Џилокову „Серенаду“ и многе друге. Бурним аплаузима публика је овом приликом наградила Бојану и Анђелију Лукић, Андрију Миливојевић, Ленку Ристић, Јану Милић, Наду Гавриловић, Николу Кричак, Јулију Миленковић, Јану Отавић, Марију Милутиновић, Михајла Станимировића, Милену Костић, Калину Павловић, Матеју Томовић, Петра Павловића и Певачку групу „Црни лептир“. Сви награђени на такмичењима на којима су наступали у току године  добили су и захвалнице од школе за постигнуте успехе, које су им уручене на концерту.

Један од награђених ученика је и Петар Павловић, који је освојио трећу награду на Међународном такмичењу младих пијаниста у Нишу и учествовао на концерту најуспешнијих ученика југоисточне Србије у Пироту. О томе како усклађује обавезе у основној и музичкој школи он каже добром органзацијом, али и подршком родитеља и наставника.

-Када се све лепо организује и усклади једно са другим може да иде и буде лако. Наравно уз упоран рад и вежбање. Ја веома волим музику и планирам да упишем средњу музичку школу, јер управо завршавам осми разред, рекао је Петар.

Његов друг Данило Петровић се може похвалити другом наградом на републичком такмичењу из солфеђа и теорије музике у организацији музичких и балетских педагога Србије у Београду и првом наградом на  исто таквом такмичењу у Зајечару.

-Ја волим музику такође, али је она мој хоби првенствено. Планирам да упишем средњу медицинску школу. Ускладити једно и друго није уопште тешко, само је потребна добра контрола над слободним временом и љубав према ономе што радиш. Чим научите да исконтролишете своје слободно време, онда можете добро и да се организујете и постигнете успехе, истакао је Данило и нагласио је да је концерт награђених ученика био својеврсна  представа свих могућности школе, осим виолине и кларинета, јер су ове године награде са ових одсека изостале, иако и ту има добрих ђака.

Ксенија Стојиљковић је на заједничком концерту наступала захваљујући трећој награди из солфеђа и теорије музике у Зајечару и трећој награди на трећем Републичком такмичењу, такође из солфеђа и теорије, али у Нишу.

-Веома сам задовољна што сам део овог нашег великог победничког тима. Трудићемо се да и убудуће будемо победници на такмичењима која нам предстоје, или макар освојимо неку од првих награда, рекла је Ксенија.

Сво троје су нагласили да до вечерашњег концета готово да нису били свесни колико су уставри награда освојили током године.

-Задовољни смо да постоји оваква прилика, где сви који то желе могу длимично и да виде и да чују наш рад и залагање наших наставника, који нам помажу да успемо да будемо најбољи, истакли су ученици музичке школе „Корнелије Станковић“.

Професор клавира у овој школи Данијел Дојчиновић, није крио задовољство због концерта који је још једном потврдио таленат и вредан рад ових ђака.

-Мало је рећи да се поносимо оним што се вечерас догодило и дешава већ неколико година уназад. Деца су све боља и боља из године у годину. Најискреније кажем да сам један од професора ове школе који има чиме да се поноси, а то су успеси мојих ђака. Број награђених је 43 и то је фантастично, јер мали је број школа у Србији које могу да се  похвале да су у једној години освојиле оволики број награда. Ово само показује да школа одлично ради и да функционишемо као једна велика породица у којој су највреднији  наши ученици, који су невероватно талентовани  и пре свега су добри ђаци, нагласио је професор Дојчиновић и додао да се они често нађу и у улози родитеља, пријатеља, али највише професора, а деца на све те задатке одговоре са одличном оценом.

И директор ове школе Владимир Дробњак је имао само речи хвале за своје ученике, али и колеге који вредно и предано раде са децом.

-Нисмо се бавили статистиком, али мислим да смо једна од најнаграђиванијих школа у Србији. У раду са децом у оваквој школи је веома важно како се наставници опходе према својим ученицима, јер су то специфични услови рада, зато што је индивидуална настава у питању. Свако дете је посебна личност и другачији карактер, те је зато на наставнику да нађе начин да из сваког од њих извуче максимум. Овај посао јесте тежак, али је и веома интересантан и велики је изазов. Резултати показују да и деца и наставници одлично раде и сарађују, подвукао је директор Дробњак не кријући задовољство због постигнутих успеха својих ђака.

Овај концерт је према речима Дробњака био посвећен награђеној деци која су се својим радом и постигнутим успесима издвојила.

-Ови наши ђаци су се већ издвојили постигнутим резултатима у току године, зато смо их ми сада издвојили да би их и на овај начин наградили, јер они то без икаквог размишљања заслужују. Концерт је био спој свега и задатог програма, али и оног који то није. Био је то програм у коме се без речи, једино могло уживати. Мислим да је публика овде у галерији „Божа Илић“ имала несвакидашњи догађај о коме ће причати, макар до следећег концерта, нагласио је Дробњак.

Оно што свима њима заједно следи, опет на велико задовољство Прокупчана, јесте још један концерт 13. јуна у Дому културе. Овај пут ће заједничким снагама наступити и професори и ђаци ове музичке школе. Њени ученици ће, сигурни смо,  још једном потврдити да су залужено најнаграђиванији у Србији и да и убудуће имају намеру да тако наставе.

Величина слова: