Prokupačka Bolnica dobila najmodernije sanitetsko vozilo i medicinske aparate
11. februara 2019.
Izložba skulptura i crteža u Galeriji „Boža Ilić“
11. februara 2019.
Prikaži sve

Krenula rezidba zasada pod voćem

Povoljni vremenski uslovi koju su zabeleženi proteklih dana, uslovili su da voćari krenu sa rezidbom u svojim voćnjacima. Stručnjaci preporučuju da se ovaj izuzetno važan posao obavlja kada je temperatura iznad 10 stepeni.

Vršilac dužnosti direktora i stručnjak za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje, Dejan Tonić, kaže da rezidbu treba obaviti pre početka vegetacije.

-Voćari koji imaju velike zasade, rezidbu bi trebalo da intenziviraju, kako bi je što pre završili. Oštećene, suve i  zaražene grane i osušena stabla treba orezati i izvaditi iz korena i skloniti iz voćnjaka, rekao je Tonić i dodao da je ovo period kada mogu da se sade nove sadnice voća.

On voćarima preporučuje da kupuju samo sertifikovane sadnice od ovlašćenih proizvođača i da pre sadnje obavezno urade analizu zemljišta.

Sredina februara je period kada se vrši i prihrana ozimih kultura. Ratarima se preporučuje da, zavisno od preporuke savetodavaca i rezultata analize zemljišta, koriste mineralna đubriva sa većim sadržajem  azota.

-Da bi se dobio dobar i kvalitetan rod, neophodno je da se prva prihrana obavi sredinom , a druga krajem februara ili prvih dana marta, zaključio je Dejan Tonić.

Veličina slova: