Брза реакција локалне самоуправе после поплава: Чисти се корито Белољинске реке
26. јуна 2020.
Поетика афекта у цртежима
27. јуна 2020.
Прикажи све

Kривична пријава против НН лица због затрпавања корита Топлице и пробијања бедема код Градског гробља

Градско правобранилаштво Прокупља, поднело је кривичну пријаву против НН лица, због затрпавања дела корита реке Топлице, поред магистралног пута Прокупље – Kуршумлија, од Ауто – центра „Маслак“ и бензинске пумпе па све до моста на реци Топлици код ресторана Долап, и пробијања бедема поред корита реке Топлице поред Градског гробља у Прокупљу, због сумње да су поменута дела довела до повећања размера поплаве, која је погодила Прокупље 23. и 24. јуна ове године.
Одлука о кривичној пријави, донета је на основу закључка Штаба за ванредне ситуације, који је донет на основу обиласка терена и извештаја стручно – оперативних тимова.
-Град је урадио све што је у његовој моћи. За стручни надзор за регулацију Стржавачке реке и Топлице, локална самоуправа је издвојила 3.974.000 динара. Даље, за регулацију Стражавачке реке и Топлице, учешће локалне самоуправе износило је 29.576.980,97 динара, док је укупна вредност пројекта била 57.294.645,22 динара. За водотокове другог реда и заштиту од поплава, у 2017. години, Град Прокупље је издвојио 1.464.120 динара, и 992.520 динара, док је за продубљивање јаркова и речних корита у Микуловцу у 2018. години утрошено 930.000 динара. За одводни јарак у Белољину, 2019. године утрошено је 183.000 динара, док је исте године, за одводни јарак у Стражави уложено 1.556.448 динара, чуло се на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације у Прокупљу.
Kако је речено, много тога је одрађено да до поплава не дође, али обзиром да је ове године било највише воде у историји Прокупља, али и због немарности појединаца, Прокупље се суочило са катастрофом.
-Kривична пријава је поднета, а на надлежнима је да утврде кривицу. Свако треба да одговара за своје поступке. Такође, Град Прокупље се у претходном периоду обраћао и републичком инспектору за воде у Нишу, како би се спречило сужавање речног корита, али он није реаговао по пријавама. И ту ћемо предузети одређене кораке. Свако ко је крив, нека одговара, казали су на данашњој седници Штаба, представници Града Прокупља.
Позитивна вест је да се почело са санирањем последица поплава, да су ту багери који чисте корито Белољинске реке, а онда настављају даље до Драгање, као и да је Град Прокупље, од Републике добио 10.000 литара горива, где ће једну количину искористити ЈKП „Хамеум“ а другу би требало да искористи Војска Србије, којој је Град Прокупље упутио захтев да својом механизацијом помогне у санирању последица поплава, односно уређењу путева на сеоском подручју који су оштећени у поплавама.
Величина слова: