Brza reakcija lokalne samouprave posle poplava: Čisti se korito Beloljinske reke
26. juna 2020.
Poetika afekta u crtežima
27. juna 2020.
Prikaži sve

Krivična prijava protiv NN lica zbog zatrpavanja korita Toplice i probijanja bedema kod Gradskog groblja

Gradsko pravobranilaštvo Prokuplja, podnelo je krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog zatrpavanja dela korita reke Toplice, pored magistralnog puta Prokuplje – Kuršumlija, od Auto – centra „Maslak“ i benzinske pumpe pa sve do mosta na reci Toplici kod restorana Dolap, i probijanja bedema pored korita reke Toplice pored Gradskog groblja u Prokuplju, zbog sumnje da su pomenuta dela dovela do povećanja razmera poplave, koja je pogodila Prokuplje 23. i 24. juna ove godine.
Odluka o krivičnoj prijavi, doneta je na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije, koji je donet na osnovu obilaska terena i izveštaja stručno – operativnih timova.
-Grad je uradio sve što je u njegovoj moći. Za stručni nadzor za regulaciju Stržavačke reke i Toplice, lokalna samouprava je izdvojila 3.974.000 dinara. Dalje, za regulaciju Stražavačke reke i Toplice, učešće lokalne samouprave iznosilo je 29.576.980,97 dinara, dok je ukupna vrednost projekta bila 57.294.645,22 dinara. Za vodotokove drugog reda i zaštitu od poplava, u 2017. godini, Grad Prokuplje je izdvojio 1.464.120 dinara, i 992.520 dinara, dok je za produbljivanje jarkova i rečnih korita u Mikulovcu u 2018. godini utrošeno 930.000 dinara. Za odvodni jarak u Beloljinu, 2019. godine utrošeno je 183.000 dinara, dok je iste godine, za odvodni jarak u Stražavi uloženo 1.556.448 dinara, čulo se na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Prokuplju.
Kako je rečeno, mnogo toga je odrađeno da do poplava ne dođe, ali obzirom da je ove godine bilo najviše vode u istoriji Prokuplja, ali i zbog nemarnosti pojedinaca, Prokuplje se suočilo sa katastrofom.
-Krivična prijava je podneta, a na nadležnima je da utvrde krivicu. Svako treba da odgovara za svoje postupke. Takođe, Grad Prokuplje se u prethodnom periodu obraćao i republičkom inspektoru za vode u Nišu, kako bi se sprečilo sužavanje rečnog korita, ali on nije reagovao po prijavama. I tu ćemo preduzeti određene korake. Svako ko je kriv, neka odgovara, kazali su na današnjoj sednici Štaba, predstavnici Grada Prokuplja.
Pozitivna vest je da se počelo sa saniranjem posledica poplava, da su tu bageri koji čiste korito Beloljinske reke, a onda nastavljaju dalje do Draganje, kao i da je Grad Prokuplje, od Republike dobio 10.000 litara goriva, gde će jednu količinu iskoristiti JKP „Hameum“ a drugu bi trebalo da iskoristi Vojska Srbije, kojoj je Grad Prokuplje uputio zahtev da svojom mehanizacijom pomogne u saniranju posledica poplava, odnosno uređenju puteva na seoskom području koji su oštećeni u poplavama.
Veličina slova: