У Топличким виноградима очекују рекордан род
3. јуна 2020.
Завршена реконструкција објекта „Радост“: Нова кухиња за сву децу и запослене
3. јуна 2020.
Прикажи све

Легендарни „Гвоздени пук“ у монографији Народног музеја Топлице

Народни музеј Топлице прикупља документацију за израду монографије о Гвозденом пуку, најодликованијој јединици српске војске икада. Топличани, потомци славних јунака у ову установу културе, могу да донесу фотографије, документа, предмете и одликовања, како би се у музеју конзервирали и сачували од заборава.

-Србија је у ратовима, који су се водили на просторима Балкана, од 1912. до 1918. године мобилисала преко 100 пукова, разних видова војске, али је само један добио почасни назив „Гвоздени пук“. Топлица је чувена по јунацима Гвзденог пука и нема куће, која није изгубила неког у Великом рату. Зато је и велики одзив грађана који доносе фотографије и одличја својих предака, рекао је историчар и директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и још једном позвао потомке јунака „Гвозденог пука“, да до 30. јуна донесу оно што имају од успомена својих предака, како би то било забележено у монографији, коју музеј припрема.

Значајан допринос целој овој врло важној историјској причи, дало је и Удружење „Кајмакчалан“ из Београда, које се бави проналажењем гробова српских јунака.

За 12 година, колико постоје, они су како кажу, сваке године обилазили терен некадашњег Солунског фронта, чистили га и проналазили гробове војника. Међу пронађеним земним остацима били су и гробови војника Моравске дивизије, тачније јунака „Гвозденог пука“. Тако су у селу Живојно пронашли гроб Љубомира Којовића из Коњарника, општина Житорађа, а у селу Добровенима, пронашли су Јанаћка Јовића,из Доње Речице, који је погинуо у својој 27. години, а био је познат по пријатељству  и романтичној љубави са Флором Сенс.

-Обојица се налазе међу 10 највећих јунака чувеног „Гвозденог пука“. У рат су кренули као редови српске војске, а погинули су 1916. године на Солунском фронту. Којовић као капетан српске војске, а Јовић, као поручник. Обојица су и двоструки носиоци “Карађорђеве звезде”, истакао је Жарић.

Поред споменика овом најчувенијем пуку српске војске, који је откривен  2018. године у Прокупљу, локална самоуправа и Народни музеј Топлице ће у његовој близини отворити и Спомен собу, а са монографијом, заокружити целу ову причу и сачувати сећање и успомену на ове велике ратнике.

Према речима директора Жарића, до сада је објављена само књига о јунацима Другог пешадијског „Гвозденог пука“ са именима свих оних који су погинули, а новина је то да ће у овој монографији, бити објављена и имена оних који су се живи вратили из рата.

Величина слова: