Lepo vreme i visoke temperature, neuobičajne za ovo doba godine, omogućili su voćarima da krenu sa radovima u svojim voćnjacima. U plantažnim zasadima voća rezidba se obavlja već nekoliko dana.
Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja (PSSS) Milan Tošković izjavio je da je rezidba jako bitna i da je sada vreme da se ona obavi.
-Da bi se dobio kvalitetan i dobar rod, podmladila voćna stabla i održala dobra rodna kondicija stabala neophodno je da se obavi rezidba. Voćari bi trebali da režu oštećene i polomljene grane, izdanke koji rastu unutar krošnje i uspravne grane tkz. vodopije, istakao je on i dodao da, pored mnogih agrotehničkih i zaštitnih mera, pravilnom rezidbom se dobija dobar i kvalitetan rod.
Prema njegovim rečima nakon rezidbe voćari bi trebali da obave prvo ovogodišnje tretiranje.
-Nakon rezidbe preporučuje se prskanje na bazi bakra i mineralnih ulja, u narodu poznato kao plavo prskanje. Prihranu mineralnim đubrivima bilo bi najbolje obaviti nakon hemijske analize zemljišta, rekao je Tošković i dodao da savetodavci, nakon obilaska terena, nisu registrovali izmrzavanje mladih voćnih stabala.
Osim u voćnjacima, rezidba je počela i u plantažnim zasadima vinove loze.