Представљена збирка поезије “Буди ми све”
20. марта 2019.
Најбољи рецитатори учествују на Окружној смотри у Житорађи
20. марта 2019.
Прикажи све

Локомотива на Железничкој станици пребацује се близу парка и постаје музејски експонат

На основу захтева Градске управе Прокупље ЈП „Железнице Србије”, на Железничкој станици у Прокупљу раде на измештању старе парне локомотиве, која се ту налази деценијама, ближе новоизграђеном Спомен-обележју јунацима “Гвозденог пука”.

Према речима одговорних у ЈП “Железнице Србије”, посао око уклањања локомотиве и уређења станице је у току, а планирани су и радови на изградњи Спомен-собе “Гвозденом пуку”, који ће бити обављени у сарадњи са локалном самоуправом.

-Стара парна локомотива која је топличким и српским пругама саобраћала од 1928. године па све до педесетих година прошлог века, сада ће на новом месту, представљати музејски експонат за разгледање, кажу у овом предузећу.

Додају да је ова идеја прокупачке локалне самоуправе код њих наишла на велико одобравање јер ће на тај начин локомотива, стара готово читав век, бити заштићена и од зуба времена, али и од заборава. Она ће грађане који посете овај парк подсетити на време када је представљала последњу реч технике и омогућавала да се удобно и брзо путује железницом.

Место са кога ће се овај занимљиви музејски експонат, тежак 25 тона, много боље видети већ је одређено, направљен је и нови мини колосек у близини парка на који ће локомотива бити постављена.

Што се тиче Спомен-собе, ту ће бити изложене фотографије, документи, разни предмети и све оно што ће на најбољи начин осликати једно давно време, када се за слободу Србије борио храбри “Гвоздени пук” састављен од Топличана.

Величина слова: