Спортисти увеличали славске свечаности
20. јула 2019.
Навечерје славе Свети Прокопије обележиле свечана литургија и литија кроз град коју је предводио владика нишки Арсеније
21. јула 2019.
Прикажи све

Млади хармоникаши одушевили посетиоце

У Кладенцу код три букве, надомак Прокупља, одржан је шести Сабор хармоникаша. Овој традиционалној, туристичко-културној манифестацији присуствовао је велики број гостију из Прокупља, Беле Паланке, Ниша, Блаца, Алексинца, Куршумлије, Крушевца, Љубљане, као и градоначелник Прокупља Александар Симоновић и делегација Епона из Француске.

Отварајући ову манифестацију, Симоновић је изјавио да је ово други пут како је Сабор хармоникаша увршћен у програм обележавања градске славе Свети Прокопије.

-Да се Организациони одбор обележавања градске славе одлучио да се и на сеоском подручју организују поједине манифестације, сведочи Сабор хармоникаша. Драго ми је што се сваке године повећава број деце која воле хармонику, народне изворне песме и кола. Ово је једно велико културно благо које треба неговати и чувати, изјавио је он и додао да је одушевљен оним што су мали хармоникаши показали многобројним посетиоцима.

Он се захвалио домаћину Сабора, Зорану Миљковићу, што је свим посетиоцима омогућио да уживају у звуцима хармонике.

Говорећи о улагањима, он је подвукао да је ове године планирано 60 милиона динара за реконструкцију сеоске путне мреже.

-Ове године, планирана су већа средства за сеоске путеве него за улице у граду. У разговору са министарком Зораном Михајловић и директором „Путева Србије“ Зораном Дробњаком добио сам обећање да би се следеће године асфалтирало осам километара пута у правцу Прокупље-Вукања-Рибарска бања, рекао је Симоновић.

Већник у Општини Епон, који је задужен и за сарадњу са Градом Прокупљем, Анри Безар и председник ветерана из Епона  Филип Жорже са сарадницима изразили су велико задовољство што су били присутни овом јединственом догађају.

-Велика нам је част што смо на овом Сабору. Деца која су свирала су нешто најлепше што смо видели у последње време. Хвала свим учесницима, организаторима и градоначелнику Симоновићу што нам је омогућио да у нетакнутој природи присуствујемо овом прелепом културном догађају који ћемо дуго памтити, изјавили су они.

Домаћин Сабора хармоникаша наглашава да се овим културним догађајем полако, али сигурно, развија и сеоски туризам. За најбољег хармоникаша у јуниорској конкуренцији, проглашен је Саша Милосављевић. Друго место заузео је Вељко Милосављевић, а треће Андреа Николић.

У сениорској конкуренцији, прво место заузео је Братислав Петровић, друго Новица Виденовић, а треће Милан Милосављевић. У културном делу програма, учествовао је и песник Миливоје Крстић и познати прокупачки писац афоризама Радивоје Соколовић.

Величина слова: