Sportisti uveličali slavske svečanosti
20. jula 2019.
Navečerje slave Sveti Prokopije obeležile svečana liturgija i litija kroz grad koju je predvodio vladika niški Arsenije
21. jula 2019.
Prikaži sve

Mladi harmonikaši oduševili posetioce

U Kladencu kod tri bukve, nadomak Prokuplja, održan je šesti Sabor harmonikaša. Ovoj tradicionalnoj, turističko-kulturnoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj gostiju iz Prokuplja, Bele Palanke, Niša, Blaca, Aleksinca, Kuršumlije, Kruševca, Ljubljane, kao i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i delegacija Epona iz Francuske.

Otvarajući ovu manifestaciju, Simonović je izjavio da je ovo drugi put kako je Sabor harmonikaša uvršćen u program obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije.

-Da se Organizacioni odbor obeležavanja gradske slave odlučio da se i na seoskom području organizuju pojedine manifestacije, svedoči Sabor harmonikaša. Drago mi je što se svake godine povećava broj dece koja vole harmoniku, narodne izvorne pesme i kola. Ovo je jedno veliko kulturno blago koje treba negovati i čuvati, izjavio je on i dodao da je oduševljen onim što su mali harmonikaši pokazali mnogobrojnim posetiocima.

On se zahvalio domaćinu Sabora, Zoranu Miljkoviću, što je svim posetiocima omogućio da uživaju u zvucima harmonike.

Govoreći o ulaganjima, on je podvukao da je ove godine planirano 60 miliona dinara za rekonstrukciju seoske putne mreže.

-Ove godine, planirana su veća sredstva za seoske puteve nego za ulice u gradu. U razgovoru sa ministarkom Zoranom Mihajlović i direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom dobio sam obećanje da bi se sledeće godine asfaltiralo osam kilometara puta u pravcu Prokuplje-Vukanja-Ribarska banja, rekao je Simonović.

Većnik u Opštini Epon, koji je zadužen i za saradnju sa Gradom Prokupljem, Anri Bezar i predsednik veterana iz Epona  Filip Žorže sa saradnicima izrazili su veliko zadovoljstvo što su bili prisutni ovom jedinstvenom događaju.

-Velika nam je čast što smo na ovom Saboru. Deca koja su svirala su nešto najlepše što smo videli u poslednje vreme. Hvala svim učesnicima, organizatorima i gradonačelniku Simonoviću što nam je omogućio da u netaknutoj prirodi prisustvujemo ovom prelepom kulturnom događaju koji ćemo dugo pamtiti, izjavili su oni.

Domaćin Sabora harmonikaša naglašava da se ovim kulturnim događajem polako, ali sigurno, razvija i seoski turizam. Za najboljeg harmonikaša u juniorskoj konkurenciji, proglašen je Saša Milosavljević. Drugo mesto zauzeo je Veljko Milosavljević, a treće Andrea Nikolić.

U seniorskoj konkurenciji, prvo mesto zauzeo je Bratislav Petrović, drugo Novica Videnović, a treće Milan Milosavljević. U kulturnom delu programa, učestvovao je i pesnik Milivoje Krstić i poznati prokupački pisac aforizama Radivoje Sokolović.

Veličina slova: