Јубиларна утакмица
17. маја 2018.
Отворен седми ПроФиФест
17. маја 2018.
Прикажи све

Музеји као културни пејзаж локалних заједница

Манифестацији „Музеји за 10“, која се до прошле године одвијала под именом“Музеји Србије-10 дана од 10 од 10“, и ове године прикључио се Народни музеј Топлице. Манифестација је почела 14. а трајаће до 20. маја. Музеји ће на овај начин кроз заједнички рад указати на богатство и вредности, које се чувају у установама културе у Србији, а вишедневним програмом ће покушати да своје садржаје приближе посетиоцима.

-Музеји су саставни део локалних заједница, њихов културни пејзаж и њихово природно окружење.Током ових дана, публика у Прокупљу ће као и ранијих година, имати прилику да види богате и садржајне програме, које је припремио Народни музеј Топлице, али  су му се у обележавању ове значајне и важне манифестације, придружили и Културно-образовни центар „Топлица“, Дом културе, Дом ученика средњих школа и прокупачке основне и средње школе. Наши суграђани ће бити у прилици да обиђу и уживају у бесплатним програмима, који обухватају читав низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, дечијих програма, предавања, јавних разговора и других садржаја, рекла је већница за културу у Општини Прокупље Милица Ерић,  захвалила се присутнима и позвала их да посете програмске садржаје ове манифестације.

Тема овогодишње манифестације је „Хиперповезани музеји“.

-Сам израз хиперповезаност осмишљен је 2001. године, како би илустровао данашња многобројна средства комуникације, као што су директни контакти, електронска пошта, инстант поруке, телефон или интернет. Како глобална мрежа повезаности свакодневно постаје сложенија и разноврснија, музеји су одлучили да се придруже овом тренду, те је управо из тог разлога одабрана баш ова тема, истакао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

Ова манифестација, која се у нашој земљи одржава по четврти пут,обухвата и Међународни дан музеја (18. мај) и 14. Европску ноћ музеја (19. мај), као и Националну недељу музеја.

Програм ове манифестације у нашем граду отворен је презентацијом  рада Архимедиа групе, Математичког института САНУ и Електронског факултета Универзитета у Нишу. Њу је у галерији „Божа Илић“ отворио стручни сарадник за научно-истаживачки рад Архимедиа групе Душан Татић, када је приказао рад косе равни, коју наши суграђани могу да виде у галерији до краја ове манифестације. Велику пажњу и интересовање публике имао је и јавни час „Жене у Топличком устанку“, који су одржали ученици четвртог разреда прокупаке гимназије. Ученици основних школа су покушали да подсете на важне догађаје из наше прошлости, које не смемо да заборавимо, кроз радионицу  „Дотакнимо прошлост“. Јавни час „Музика нашег краја“ и промоцију филма на француском језику за посетиоце су овај пут припремили ученици Основне школе „Милић Ракић Мирко“, док су за величанствени концерт као и сваке године били задужени ученици Музичке школе „Корнелије Станковић“. Они су за све љубитеље популарне светске музике извели композиције из познатих филмова.

И галерија Фил-арт се и ове године придружила програму обележавања манифестације „Музеји за 10“. У њој је предавање о животу и раду Николе Тесле одржао професор доктор Шандор Шетало са Академије уметности у Новом Саду. Он је одржао и филмску радионицу под називом „Основи филмског језика“.

Неизоставни сарадник прокупачком музеју је свакако и ове године била Основна школа „Светислав Мирковић Ненад.“ Она је публици представила причу кроз презентацију о пропаганди у току Првог и Другог светског рата. Њихови другари из Велике Плане за љубитеље руског језика одржали су јавни час на тему „Јесењин-Писмо мајци“.

Књижевна омладина Прокупље, љубитељима поезије омогућила је и овај пут несвакидашње уживање. Њени чланови су говорили своје песме, којима је тема била стиховиМатије Бећковића „Ено моје поезије како прелази улицу“.

Свој допринос у манифестацији „Музеји за 10“ дао је Културно-образовни центар у сарадњи са Плесним центром „Стар“ и Плесним клубом“Феникс“ у програму „Заплешимо заједно класичан и модеран плес“.

Овај богат и разноврстан програм дешавао се у току прва три дана манифестације, да би данас био настављен презентацијом ученика прокупачке гимназије, под називом „Не за школу већ за живот учимо.“ Гимназијалци су овом приликом представили своју школу од самог њеног оснивања па све до данас.

Програм се наставља данас у 16 сати у , када ће љубитељи писане речи моћи да уживају у литерарним радовима на тему „Хиперповезаност- могућност за стицање нових знања“ који је припремио КОЦ „Топлица.  Манифестацији се прикључио и Дом ученика средњих школа који је за  Прокупчане припремио „Поетско-музичко вече“, од  18 сати.

Величина слова: