Превентивне мере против короне: Маске у затвореном и социјална дистанца од метар и по
1. јула 2020.
Прокупачки базен спреман за отварање
2. јула 2020.
Прикажи све

Музичко-поетско вече на платоу Дома културе

Музичко-поетско вече Књижевне омладине Прокупље, под називом „Ојачани тежином, створили смо реч“, одржано је синоћ на платоу Дома културе.

Љубитељи поезије и музике, имали су прилику да уживају у дивном женском вокалу, стиховима и звуку гитаре Теодоре Станојевић, у стиховима младости Мирјане Ранђеловић, Милоша Стојиљковића, Маше Спасић, Кристине Милошевић и Иване Ђурковић. Кроз музичко-поетско вече, Књижевна омладина Прокупља, која ради у саставу Дома културе, послала је поруку културе, која гласи „Не пасти под тежином околности, бранити се лепим речима и бринути о свом здрављу и здрављу других.“

-Ово је била прилика да наши најмлађи ствараоци представе свој рад, јер су били вредни и активни током читавог ванредног стања у нашој земљи. Дом културе је на овај начин испоштовао њихов труд и жељу да буду активни, јер су то увек и били ранијих година за време наше традиционалне манифестације „Културно лето“, али и другим приликама. Ове године ћемо се држати упутстава и свих прописаних мера, како би се заштитили од инфекције корона вирусом, па ћемо нашу публику, о појединачним догађајима које ћемо организовати, обавештавати благовремено, рекла  је директор Дома културе Тијана Петровић.

Отварајући ово књижевно вече, председник Књижевне омладине Прокупље Ивана Ђурковић је истакла, да ванредно стање није зауставило ствралачки порив чланова ове дружине. Напротив, они су стварали и за време ванредног стања, а њихове стихове, љубитељи поезије имали су прилику да читају на сајту ове установе културе.

-Читати поезију је уметност. Није то само рутина читалачке маште, као кад читамо прозу. Пре свега поезију не читамо свакога дана. Читамо је у оним тренуцима када осетимо да је наша душа сетна и меланхолична. Зато је лето право време за читање и уживање у њој, а раздраганост и сета истовремено, управо су оно што ће учинити да нам око заигра и да добијемо жељу за песмом, без обзира на то колико је тежине у нашим тренуцима живљења, нагласила је овом приликом Ђурковић.

И већ, ово прво летње дружење младих стваралаца Прокупља, одржано је уз прописане мере заштите и на отвореном, а обрадовало је све посетиоце, који су се ужелели оваквих догађаја у граду. Интересовање, да чују шта у својим стиховима говоре младе песничке снаге, показали су и наши суграђани који су изашли у вечерњу шетњу, али су један део свог времена провели поред платоа Дома културе.

Величина слова: