Česte promene vremena utiču na hronične bolesnike
17. maja 2019.
Prokupački poljoprivrednici na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu
17. maja 2019.
Prikaži sve

Nacionalni ansambl „Venac“ oduševio Prokupčane

Prokupačka publika, među kojom je bila i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić, sinoć je, zahvaljujući Domu kulture „Radivoj Uvalić Bata“, uživala u koncertu Nacionalnog ansambla „Venac“ iz Gračanice.

Na veliko zadovoljstvo ljubitelja folklora i srpske narodne tradicije, scena ove ustanove kulture bila je „živa fotografija“ raskošne nošnje, koreografije i muzike.

                 

Raspoloženje publike, koja je svaku igru ispratila aplauzima, potvrdilo je da je organizator ovog koncerta ponovo uradio pravu stvar. Sa istim žarom, Prokupčani su nedavno ispratili i koncert Nacionalnog ansambla „Kolo“.

Iako se naša publika obraduje gostovanjima ansambala iz zemlje, primetno je da je ipak, sa posebnom pozitivnom energijom, dočekan na scenu KUD „Abrašević“. Veterani i najmlađi članovi ovog KUD-a, sinoć su izveli dve koreografije.

Inače, Nacionalni ansambl „Venac“ već više od pola veka neguje tradicionalne igre i pesme.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, osnovan je 1964. godine u Prištini, kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Radom i entuzijazmom svih članova, „Venac“ uspeva da oživi i obogati kulturna dešavanja širom Kosmeta i nosilac je svih kulturnih manifestacija na Kosovu i Metohiji.

Ovaj Ansambl je prvi obišao srpske enklave u kojima je do tada bilo nezamislivo organizovati bilo kakvo kulturno dešavanje.

U svom višedecenijskom postojanju, „Venac“ je ostao Ansambl koji neguje i širi kulturno narodno bogatstvo Kosova i Metohije.

Njegov osnovni zadatak je prikupljanje, negovanje i širenje kulturnog bogatstva, jačanje nacionalnog identiteta i očuvanje tradicionalnih vrednosti.

Sve ovo prezentovano je kroz igru, pesmu i običaje na sceni.

Na repertoaru Ansambla ima preko 35 koreografija, uglavnom sa područja Kosova i Metohije, ali i iz južne Srbije, Skopske Crne Gore, a tu su i goranske, turske i romske igre.

Tokom svog rada, „Venac“ je sarađivao sa najeminentnijim umetnicima i koreografima širom Srbije, a ovu saradnju razvijaju i danas.

Kao najiskusniji u svom radu, „Venac“ pomaže i amaterskim kulturno-umetničkim društvima širom Kosmeta, ali i svim kulturnim ustanovama kojima je pomoć neophodna.

Veličina slova: