Angažovane sve jedinice JKP „Hameum“
14. avgusta 2019.
Avgust u znaku dva važna jubileja
15. avgusta 2019.
Prikaži sve

Nagrada za prokupački „Abrašević“ u Bugarskoj

Starija postava dečijeg folklornog ansabla Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ na „Balkan folk festu“ u Bugarskoj, dobila je zlatnu plaketu za očuvanje narodne tradicije. Prokupački folkloraši, koji redovno donose nagrade, ovaj put su se predstavili izvodeći narodne običaje „Kraljice“ i „Dodole“.

-Ova nagrada nije nikog iznenadila, naši folkoraši su mnogo puta do sad dokazali da na pravi način, kroz igru i pesmu, neguju tradiciju srpskog naroda. Kad god je prilika za to, oni svoj grad i ustanovu u okviru koje rade dugi niz godina, predstave na kvalitetan i prepoznatljiv način, svojstven samo njima, istakli su u Domu kulture.

Na ovom Festivalu učestvovalo je oko trista folklornih ansambala sa prostora celog Balkana, a KUD „Abrašević“ je tradicionalni učesnik, za koga je, sasvim sigurno možemo reći, zasluženo, uvek rezervisana po jedna nagrada.

Prokupačko KUD “Abrašević“ osnovano je 1910. godine pod imenom „Pevski  zbor Jugbogdan“. Posle osam godina je podeljeno na dramsku družinu i „pevačko-igraorsko“ društvo „Jugovići“ koje 1921. godine, uzima za ime „Radeničko društvo Abrašević“ i pod tim imenom  radi i danas.

Sada  KUD „ Abrašević“ u svom sastavu ima muzičku i folklornu sekciju. Folklornu sekciju čine dečiji, omladinski i ansambl veterana. Kroz nju je prošlo na stotine članova, koji su savladali korake dvadesetak spletova iz raznih krajeva  Srbije. Osim koreografije, folklorna sekcija radi i na scenskom postavljanju narodnih običaja. Na savladavanju koraka i postavljanju koreografija sa igračima rade organizator folklornih aktivnosti Goran Denić i dugogodišnji amater i član KUD „Abrašević“ Nebojša Jovanović.

Članovi KUD „Abrašević“ svoje bogato umeće prikazali su i na gostovanjima u Švajcarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Austriji, ali i mnogim mestima  u našoj zemlji.

Veličina slova: