Sportski vikend
15. novembra 2019.
Nova vodovodna linija u Tatkovoj ulici
15. novembra 2019.
Prikaži sve

Najveće interesovanje za poljoprivredne mašine i pčelarstvo

Na Javni poziv za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava, namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u aktivnom statusu, koji je trajao od 5. septembra do 10. novembra, ukupno se prijavilo 137 poljoprivrednika.

Najviše zahteva, ukupno 85, poljoprivrednici su podneli za fizičku imovinu i pčelarstvo, odnosno za kupovinu poljoprivrednih mašina.

Za reproduktivni materijal, odnosno veštačko osemenjavanje stoke, podneto je 50, a organsku proizvodnju dva zahteva.

-Za razliku od prethodne tri godine, kada se iz lokalnog budžeta izdvajalo tri, pet i osam miliona dinara, ove godine, za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava, izdvojeno je 20 miliona dinara. Isto tako, interesovanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava bilo je veće u odnosu na prethodne godine, izjavio je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović i dodao da su ove godine, po prvi put, namenjena i sredstva za mlade poljoprivrednike starosti od 18 do 40 godina.

Jedan od osnovnih ciljeva dodele sredstava, jeste da se unapredi i proširi poljoprivredna proizvodnja u oblasti stočarstva, voćarstva, ratarstva i zaštite bilja, kako bi se mladi zadržali na selu.

Paunović je istakao da bez primene novih tehnologija i naučnih dostignuća, nema rentabilne proizvodnje, a samim tim i opstanka na tržištu.

-Osim dodele bespovratnih podsticajnih sredstava, lokalna samouprava i na druge načine pomaže razvoj prokupačkih sela, kao što je asfaltiranje i adaptacija ulica i puteva, izgradnja kanalizacione mreže i objekata od društvenog značaja, rekao je on.

 

Veličina slova: